Председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия заяви в интервю за белгийския вестник "Еко", че банките трябва да очакват най-доброто, но да се подготвят за най-лошото с влошаването на санитарната криза, предава Франс прес.

"В случай на втора вълна влиянието върху капиталите и влошаването на качеството на активите ще са много по-значими", отговори Енрия на въпрос за финансовата уязвимост на банките при рецесия.

"Европейският банков сектор навлезе в тази криза в състояние на структурна нестабилност", каза той, добавяйки, че консолидацията е един от инструментите, които могат да помогнат на банките да се съсредоточат върху тези проблеми.

Припомняйки, че през юли на банките е било препоръчано да се подготвят за значително нарастване на необслужваните кредити, Енрия предупреди, че някои от тях ще имат временни трудности, но ще преодолеят кризата, докато други не са в добро здраве и няма да оцелеят през този период.

В края на септември Енрия вече изрази опасенията си за риска от увеличаване на броя на необслужваните кредити вследствие на рецесията заради пандемията от COVID-19.

При най-лошия сценарий ЕЦБ очаква необслужваните кредити да скочат до 1,4 трилиона евро. Това е цифра, която е по-висока от отчетената при последната криза през 2008/2009 година, когато те достигнаха 1 трилион евро.