Европейската централна банка (ЕЦБ) ще пусне прототип на цифрово евро през 2023 година след двугодишна проучвателна фаза. Така франкфуртската институция показва намерението си да действа бързо, за да отговори на все по-голямата дематериализация на плащанията и на разпространението на криптовалути, съобщи БТА.

"Планираме да усъвършенстваме решенията, свързани с концепцията за цифрово евро до началото на 2023 година и да разработим прототип през идните месеци", заяви по време на изслушване в Европейския парламент Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от АФП.

През юли финансовата институция обяви началото на работната фаза по въвеждането на дигиталното евро в срок до пет години, за да може да предложи "най-сигурната форма на валута" - тази на централна банка.

Проучвателният етап на проекта стартира през октомври, като ЕЦБ включи 30 професионалисти, които да предоставят експертната си оценка от гледна точка на разплащателната индустрия. Тази фаза ще продължи две години, след което ще бъдат тествани технологичните решения.

Залогът тук е голям и сме в непознати води, призна Панета пред евродепутатите. Без да прибързва, ЕЦБ възнамерява да действа бързо.

Цифровото евро може да се използва за преводи или плащане на покупки в интернет чрез приложение на смартфона или с помощта на платежни карти, подобни на дебитните.

Концепцията за дигиталното евро ще трябва да вземе предвид не само средата на днешните плащания, в която се сблъскват много технологични гиганти като Епъл (Apple) и Гугъл (Google), но и "пейзажа" на утрешния ден с нови участници, нови цифрови активи и нови опции за плащания, коментира централният банкер.

За да пожъне успех, цифровото евро трябва да е атрактивно за потребителите, предлагайки по-евтин, ефективен и общодостъпен начин на плащане.

В същото време този успех ще зависи от тясната съгласуваност между европейските власти и институции, заяви италианецът.