Европейските регулаторни органи са посъветвали някои банки да поставят под наблюдение и контрол трансакциите на своите руски и беларуски клиенти, дори и те да са граждани на ЕС, за да се гарантира, че няма да се заобикалят наложените от Запада санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, като се позова на три източника.

Инструкциите, разпратени от Европейската централна банка (ЕЦБ) означава, че десетки хиляди руснаци и беларуси, които живеят в ЕС, могат да имат проблеми с банковите си сметки. Банките в ЕС са инструктирани специално да следят за големи парични преводи и депозити, както и за нови искания за големи кредити, посочват източниците.

Тоест ходът на ЕЦБ поставя дори граждани на страни от ЕС под засилен контрол и би затруднил управлението на банкови им сметки, като един от източниците на Ройтерс е заявил, че някои вече са изправени пред ограничения в Испания.

Макар и санкциите на ЕС срещу Москва да изключват засега хората, които имат временно или постоянно право на пребиваване в ЕС, те налагат известни ограничения на достъпа на руски граждани до банкови услуги, включително забрана да се приемат депозити над 100 000 евро.

ЕЦБ проверява дали банките, които тя контролира, "имат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите", включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС, каза говорител на финансовата институция, базирана във Франкфурт.

Въпреки че ролята на ЕЦБ не е да прилага полицейски мерки, надзорните органи са загрижени, че банките в ЕС могат да получат огромни глоби, ако клиентите им задвижват пари от името на санкционирани лица, заявиха двама от източниците на Ройтерс.

Надзорниците от ЕЦБ са информирали заинтересуваните банки между края на февруари и началото на март и са им дадоха седмица да се приспособят към изискванията, като се планира преглед на отговорите.

"Първоначално мерките бяха насочени към лицата с руска националност, независимо дали са местни или нерезиденти, а по-късно бяха включени и беларуси", каза един от източниците.

Повечето руснаци в ЕС живеят в Германия, където според Евростат има над 230 000, следвана от Испания с над 81 000. Други популярни места са Франция, Италия, Латвия, Чехия, Австрия и Финландия.

Беларусите в ЕС са предимно в Германия, Литва и Италия, показват данните на Евростат.