Курсът на еврото се понижава днес преди срещата на ЕЦБ, на трябва да бъде взето решение за нивото на основните лихвените проценти в еврозоната, съобщиха германски финансови издания.

В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 1,0546 долара или малко под снощното си равнище.

Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1,0576 долара.

За пръв път от 16 месеца да запази лихвите без промяна

ЕЦБ вероятно ще запази без промяна основните лихви на днешното си заседание в Атина за пръв път след 10 поредни увеличения, тъй като понижаването на инфлацията в еврозоната не й оставя друг избор, предаде Франс прес.

През септември ЕЦБ повиши лихвите след дискусия, останала напрегната до последния момент на фона на изпитващата проблеми икономика и спадаща инфлация.

Основната лихва по депозитите, която е референтна за кредитирането в еврозоната, бе повишена до исторически високо равнище от 4 на сто.

Няма съмнение обаче, че високопоставените лица от франкфуртската институция ще запазят този път статуквото по отношение на лихвата, смятат икономисти.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард отказа да каже през септември дали пикът на тази безпрецедентна траектория на повишение на лихвите, започнала през юли 2022 г., е достигнат. Тя обаче намекна, че цикълът е към края си.

Равнището на лихвите вече е такова, че, "ако бъдат поддържани за достатъчно дълъг период", те ще допринесат "решително" за връщането на инфлацията "възможно най-скоро" до заложената цел от 2 на сто, заяви Лагард в неотдавнашно интервю.

Рискът от конфликта в Близкия изток

Икономическите данни, публикувани през последните седмици, са в полза на запазването на лихвите непроменени с оглед на слабата икономическа активност, която води до свиване на брутния вътрешен продукт в еврозоната през третото тримесечие.

Инфлацията също се понижи изненадващо - от 5,2 на сто през август до 4,2 на сто през септември на годишна основа, и така се върна на нивото си от октомври 2021 г.

Въпреки това "рисковете инфлацията отново да започне да нараства остават и дори се увеличават" заради кризата в Близкия изток, която вече повиши цените на петрола и газа. Това заяви главният икономист на германската държавна банка Ка еф Ве (KfW) Фрици Кьолер-Гайб.

Въпросът с бъдещето повишение на заплатите, което може да подхрани инфлацията, също има важно значение.

Друга причина за запазването на лихвите без промяна е високата доходност на облигациите, която допринася за затягането на финансовите условия за икономиката.

Лагард би могла да се възползва от случая, за да призове страните към по-строга бюджетна политика, която да спомогне за понижаване на лихвите и да смекчи напрежението по отношение на доходността на държавните облигации, най-вече италианските.

От пауза към плато

С всички нови фактори на несигурност, които са на масата "през последните 16 месеца няма по-добър момент от този ЕЦБ да направи пауза в покачването на лихвите", обобщава ситуацията икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Октомврийското съобщение на ЕЦБ за лихвите обаче ще остане "фокусирано върху необходимостта от запазването на високите лихви за дълъг период от време", посочи Фабио Балбони, икономист от Ейч Ес Би Си (HSBC).

Това означава, че Лагард ще запази "отворена опцията за бъдещи нови повишения на лихвите", според Джак Алън-Рейнолдс от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).