Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изрази готовност евродепутатите да гласуват бюджета на ЕС до 2027 г. още следващата седмица, стига до утре Европейският съвет да постигне необходимото единодушие, предаде БТА. Очаква се държавните и правителствените ръководители да определят по-ясно как бъдещите бюджетни разходи да бъдат обвързани със състоянието на законността.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет Сасоли посочи, че ЕП не би приел решение, което не отговаря "на буквата и духа" на договореностите, постигнати досега. Преди месец държавите от ЕС, Европейската комисия и евродепутатите се договориха комисията да проверява съмнения за нарушения на върховенството на закона, които може да се отразят на управлението на бюджетните разходи.

В тези случаи комисията ще може да предлага спиране на бюджетните плащания към уличената в нарушения страна. С квалифицирано мнозинство това предложение следва да бъде одобрено от един до три месеца по-късно от Съвета на ЕС, за да влезе в сила. Предвижда се комисията да внася предложения не само при установени нередности, но и в случаи на заплахи срещу независимостта на правосъдието, при произволни съдебни решения и ограничаване на правата на правна защита.

Полша и Унгария възразиха срещу внасянето на тези промени в правилата за бюджетните разходи. Германия като председател на Съвета на ЕС предложи да бъде внесено допълнително уточнението, че засегнатата от спирането на средствата държава ще може да отнесе въпроса до Европейския съд.