Унгария и Полша държат на своето вето върху следващия бюджет на Европейския съюз и върху фонда за възстановяване от пандемията, каза снощи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс, след среща с полския си колега в Брюксел.

"Ние отново потвърдихме общата си позиция, - посочи Сиярто на сайта си във Фейсбук. - Няма да допуснем никакви опити за разбиване на нашето сътрудничество."

Същата позиция застъпи и полският заместник-външен министър Павел Яблонски пред частната полска телевизия "Полсат нюз", като посочи, че позицията на Полша не се е променила.

"Нашият премиер даде ясно да се разбере, че ние няма да приемем никакво решение, което не гарантира зачитането на правата ни, така както са записани в договора за ЕС, - подчерта той. - Ако се постигне споразумение за гарантиране на тези права, тогава и ние ще се съгласим (да приемем бюджета и фонда за възстановяване). Ветото е инструмент."

Двете страни са против обвързването на отпускането на средствата със спазването върховенството на закона.

Двете държави-членки заплашват също да блокират фонда за икономическо възстановяване след пандемията от коронавирус, която заедно с бюджета за 2020-2027 г. възлиза на 1,8 трилиона евро (около 2 трилиона долара).

От тази сума дългосрочният бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка, се оценява на 1 074 милиарда евро, а фондът за възстановяване е 750 милиарда евро, от които 390 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни средства и 360 милиарда евро ще бъдат заеми.

Вчера външните министри на страните от ЕС одобриха европейски регламент за налагане на санкции в случаи на тежки нарушения на правата на човека. Регламентът се смята за европейския еквивалент на американския закон "Магнитски". Новият регламент ще позволи на ЕС да налага санкции на юридически и физически лица, отговорни за нарушаване на човешките права. Те ще бъдат свързани със замразяването на авоари, забраната за влизане в Евросъюза или отказ за предоставяне на европейски средства.