Влизането в еврозоната изобщо няма да се отрази на кредитите, прогнозира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев. В зоната с единната валута лихвите са по-ниски, отколкото в страните, които имат собствени валути, отбеляза той.

Тошев коментира данните на БНБ, че само за последните 3 месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лева.

По данни на БНБ, обявени вчера размерът на кредитите за домакинствава е достигнал в края на юни 2023 г. до 35 480 990 хил. лева при 34 099 927 хил. лева в края на март с.г. Увеличението е 1 381 063 хил. лева.

"Причината за ръста е все още активният пазар на имоти и интерес към закупуване на собствено жилище. Реално броят на ипотечните кредити намалява, но заради високите цени на имотите има ръст в обема. Тенденцията е хората да са предпазливи заради очаквания ръст на лихвите по кредитите. Но от друга страна желанието да имаш имот, това, че безработицата остава на исторически ниски нива и ръста на доходите от последните няколко години мотивират хората да теглят кредити в момента", коментира Тошев.

Няма да има рязко вдигане на лихвите, нека хората да не се притесняват, беше категоричен кредитният консултант.

"В момента няма повишение на лихвите по изтеглените кредити. Такова се очаква за новите кредити. Процесът по повишаване на лихвите започна по цял свят преди около година. В България за тази една година повишението на лихвите при ипотеките е между 0.1 и 0.3%, при потребителските с между 0.2 и 0.5%. Българинът почти не го усети", изтъкна Тошев.

Консултантът смята, че най-вероятно през есента ще има леко повишение на лихвите, но без да е сериозно.

"Вероятно ще е до 0.5%. При потребителските кредити ще има по-видим ръст на лихвите. Вероятно ще е до 1%. Хората без спестявания и по-ниски доходи трябва да са внимателни. Кредитите не трябва да надхвърлят 30% от приходите."

Експертът препоръча генерално рефинансиране на всички задължения и обединяването им в един кредит при най-добри условия.