Зарядът на биткойна до рекордните над 50 000 долара не е устойчив, освен ако колебанията на цените на криптовалутата не се охладят бързо, твърдят анализатори от Джей Пи Морган (JPMorgan), цитирани от Ройтерс.

Най-голямата дигитална валута в света удари рекордните 51 300 днес, след като вчера за първи път премина над прага от 50 000 долара на фона на признаците, че се приема все повече от традиционни инвеститори и компании, допълва БТА.

Тримесечната реализирана волатилност на биткойна, или действителните ценови движения, е 87 на сто спрямо 16 на сто за златотo и привържениците на активите твърдят, че това може да е заплаха, посочват от Джей Пи Морган.

Стойността на всички биткойни в обращение се е увеличила до 900 милиарда долара спрямо 200 милиарда долара през септември, допълват анализаторите. Скокът от 700 милиарда долара се дължи на общ поток от само 11 милиарда долара от институционални инвеститори към големи тръстове и фючърсни пазари.

Ограниченото предлагане на биткойни доведе до премия, която притежателите начисляват при излизане на пазара, уточнява Джей Пи Морган. Според компанията потоците на дребно също може да са увеличили институционалните потоци.