Щатският долар е стабилен спрямо повечето световни валути по време на търговията в понеделник, поевтинява към йената, но силно нараства спрямо стоковите валути, свързани с петрола, тъй като фючърсите на суровината отново започнаха да спадат.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.05%, по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.02%.

ICE Dollar се повиши с 1% миналата седмица, тъй като търговците преразгледаха своите прогнози за темпото, с което Федералният резерв на САЩ (Фед) ще намали лихвените проценти след публикуването на по-силни от очакваното данни за пазара на труда в САЩ за декември.

Съдейки по фючърсните котировки за нивото на лихвените проценти, вероятността Фед да понижи лихвите с 25 базисни пункта през март сега се оценява от търговците на 62% спрямо повече от 90% в края на миналата година.

Вниманието на търговците тази седмица е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ за декември, които ще бъдат публикувани в четвъртък. Общата прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предполага ускоряване на инфлацията в САЩ през миналия месец до 3.2% в годишно изражение от 3.1% през ноември. Обявените миналата седмица предварителни данни за декември от Евростат показаха, че инфлацията в Еврозоната се ускорила до 2.9% спрямо 2.4% през ноември, което означава, че поскъпването на потребителските стоки и услуги се ускорява, след седем последователни месеца на понижение.

Курсът на еврото спада с 0.08% до 1.0935 долара спрямо 1.0943 долара в края на предишната сесия миналия петък. Европейската централна банка определи в петък референтен курс от 1,0921 долара за едно евро.

Обменният курс на британския паунд към долара спадна с 0.08% до 1.2710 долара от 1.2720 долара в петък. В исторически план британската валута достигна най-високата си стойност за всички времена от 2.86 долара през декември 1957 година, припомня TradingEconomics.

Стойността на американската валута спрямо йената се понижи с 0.24% - до 144.28 йени от 144.63 йени в края на предишната търговия.

Обменният курс на долара спрямо китайския юан (извън континентален Китай) се повиши до 7.1577 юана от 7.1299 юана в петък.

Стоковите валути също са под натиск на силния долар, който притиска австралийския и новозеландския долар - двете стокови валути, зависещи и от търговията на двете страни с Китай, които се понижават съответно с 0.32% до 0.6691 щатски долара за един "австралиец" и с 0.22% до 0.6225 американски долара за едно "киви". По-специлно австралийският долар спадна под 0.67 щатски долара, движейки се близо до най-ниските си нива от почти четири седмици и притиснат от възраждащата се зелена валута, тъй като търговците намалиха агресивните залози за намаляване на лихвените проценти от Фед. Анализаторите предполагат, че Резервната банка на Австралия (RBA) ще изостане от другите големи банки в преминаването към цикъл на облекчаване (намаляване на лихвите), тъй като не ги е повишила толкова агресивно като другите централни банки, което вероятно ще доведе до по-плитки или по-късни съкращения.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на петрола, се понижиха съответно с 0.15% до 1.3382 канадски долара за един американски и с 0.64% до 10.3587 норвежки крони за един щатски долар.

Цените на петрола спаднаха с повече от 1% в понеделник поради рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия и увеличаването на добива от страните-членки на ОПЕК, компенсирайки притесненията за ескалиране на геополитическото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите на суровия петрол Brent, търгуван предимно в Европа, спаднаха на стоковата борса в Лондон (ICE Fututres) с 1.05% до 77.93 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) се понижи с 1.22% до 72.91 долара за барел преди старта на търговията на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX). Проучване на Ройтерс показа, че добивът от ОПЕК е нараснал със 70 000 барела на ден през декември до 27.88 милиона барела на ден. В САЩ петролните сондажни платформи са се увеличили с една до 501 общо миналата седмица, според доклад на индустрията, докато анализаторите прогнозират повече от 20 допълнителни петролни платформи тази година. Междувременно ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток също допринася цените на петрола да са нестабилни. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че конфликтът в Газа може да се разпространи в региона, ако липсват съгласувани мирни усилия, а израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната, докато Хамас не бъде ликвидиран.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:45 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.