По време на днешната търговия обменният курс на щатския долар показва незначителни колебания с преобладаващи понижения спрямо повечето световни валути.

Участниците на пазара очакват резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната), въпреки че повечето експерти не прогнозират промени в паричната политика. Фед ще представи актуализирани прогнози за икономиката и лихвените проценти в сряда, които ще дадат някакъв ориентир за пазарните участници кога Фед ще започне да намалява лихвите.

В момента пазарът очаква, че има около 55% шанс Фед да започне да намалява лихвите през юни. Преди месец обаче беше почти 80% това да се случи през май.

Индексът DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се понижи с 0.04% по време на търговията в понеделник. Междувременно по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, спадна с 0.02 на сто*.

Миналата седмица DXY индексът нарасна с 07%, тъй като по-горещите от очакваното данни за инфлацията в САЩ породиха притеснения, че Фед може да поддържа лихвите на ограничителни нива за по-дълго време.

Eврото се повиши с 0.04% до 1.0892 долара спрямо 1.0888 долара при затварянето на търговията миналата сесия в петък. Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.0892 долара. Днес се очаква Евростат да публикува окончателните данни за инфлацията през февруари, която според прогнозите се е забавила.

Цената на единната европейска валута спрямо японската национална валута беше 162.47 йени в сравнение с 162.31 йени в края на предишния търговска.

Японската национална валута е сред малкото към които щатският долар се повиши с 0.14% до 149.24 йени спрямо 149.02 йени при затварянето на търговията в петък. Японската валута отслабва в очакване на резултатите от срещата на централната банка на Япония (BoJ), която ще приключи във вторник. В

ъз основа на резултатите Централната банка може да реши да се откаже от политиката на отрицателни лихви на фона на нарастващите заплати в страната, високата инфлация и стабилната ситуация в икономиката, пише Trading Economics.

Допълнителен фактор в полза на подобна стъпка според експерти е новината, че големи японски компании са се договорили със синдикатите да увеличат заплатите на работниците тази година с 5.28% - максимумът от 33 години. През миналата година заплатите са се увеличили с 3.6%.

Британският паунд се повиши незначително с д.02% до 1.2739 долара спрямо 1.2736 долара при затварянето на предишната търговия, докато курсът на еврото беше 0.8550 паунда, както и в края на предишната сесия. Въпреки това, британският паунд под седеммесечния си връх от 1.2892 долара, достигнат на 8 март, а инвеститорите очакват решения от Банката на Англия (BoE) в четвъртък.

3e-news.net

Последните прогнози сочат, че BoE ще задържи отново 5.25% следващия четвъртък, а пазарните участници вече смятат, че централната банка на Обединеното кралство ще намали разходите по заеми през август, по-късно от ЕЦБ и Фед, които се очаква да направят това през юни.

При слаб долар стоковите валути нарастват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишават съответно с 0.12% до 0.6568 щатски долара за един "австралиец" и с 0.26% до 0.6095 американски долара за едно "киви".

Индустриалното производство на Китай се е увеличило със 7.0% на годишна база през януари и февруари 2024 г., по-бързо от ръста от 6.8% през декември 2023 г., като изпреварви пазарните прогнози от 5%. Според Националното статистическо бюро на Китай, това е най-бързото нарастване на промишленото производство от почти две години. Тези данни, които бяха публикувани днес, подобриха перспективите за най-големия експортен пазар на Австралия и Нова Зеландия.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, се повишиха както следва: с 0.12% до 1.3524 канадски долара за един американски и с 0.15% до 10.5933 норвежки крони за един щатски долар. Фючърсите на суровия петрол Brent и на американския WTI поскъпнаха съответно с 0.59% до 85.84 долара за барел Brent и с 0.68% до 81.59 долара за барел WTI.

Суровината увеличи печалбите от миналата седмица, тъй като нарасналите геополитически рискове продължават да предизвикват опасения за доставките. Миналата седмица цените на петрола се покачиха с близо 4%, тъй като Международната агенция по енергетика публикува възходяща прогноза за търсенето и появата на лек дефицит за тази година*.

*Валутните курсове са актуални към 09:45 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.