По време на днешната търговия щатският долар поевтинява спрямо еврото, леко спада спрямо британския паунд и нараства японската йена въз основа на статистически данни от Япония и в очакване на данни за инфлацията в Съединените щати, които ще бъдат обявени по-късно през деня.

Вниманието на пазара е насочено към данните за инфлацията в САЩ във вторник, които биха могли да повлияят на мнението на служителите на Федералния резерв на САЩ (Фед - централната банка на страната) за това кога да намалят лихвените проценти.

Според анализатори, анкетирани от Trading Economics, потребителските цени в САЩ през февруари са се увеличили с 0.4% спрямо предходния месец и с 3.1% на годишна база. През януари първият показател беше нараснал с 0.3%, вторият - също с 3.1%.

Индексът DXY, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада с 0.06%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се понижава с 0.02 на сто.

Еврото се повиши с 0.09% до 1.0936 долара спрямо 1.0926 долара при затварянето на предишната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1,0926 долара.

Обменният курс на британския паунд спадна с 0.08% до 1.2804 долара спрямо 1.2814 долара в края на търговията в понеделник.

Швейцарският франк се повиши с 0.11% до 0.8765 долара, отдалечавайки се от тримесечното дъно от 0.89 долара, достигнато на 7 март на фона на подновени доказателства за стабилен икономически растеж. БВП на Швейцария се увеличи с 0,3% спрямо предходното тримесечие през трите месеца, приключващи през декември, над пазарните очаквания за незначително увеличение и в съответствие с прогнозите на Швейцарската национална банка.

Стойността на долара към японската йена се повиши с 0.32% до 147.42 йени спрямо 146.95 йени в края на предходната сесия. Както стана известно във вторник, производствените цени в Япония са се повишили с 0.6% на годишна база през февруари, най-бързият темп на нарастване от миналия октомври, след като се повишиха с 0,2% през януари. Експертите средно очакваха ръст от 0.5 на сто.

Стоковите валути се възползваха от общата слабост на долара. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.09% до 0.6619 щатски долара за един "австралиец" и с 0.08% до 0.6172 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола - канадският долар и норвежката крона се повишиха съответно с 0.07% до 1.3472 канадски долара за един американски и с 0.02% до 10.4529 крони за един американски долар. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.44% до 78.27 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия, а суровият петрол Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) се повиши с 0.51% до 82.63 долара за барел. Инвеститорите продължават да претеглят противоречивите фактори за търсенето и предлагането на суровината, тъй като съкращенията на производството в ОПЕК+ и напрежението в Близкия изток се компенсират от нарастващо предлагане от страни извън ОПЕК и признаци на слабо търсене от най-големия вносител на суров петрол Китай. Публикуваните миналата седмица данни показаха, че вносът на петрол в Китай е спаднал с приблизително 5.7% до 10.8 милиона барела на ден през първите два месеца на годината, в сравнение с 11.44 милиона барела на ден през декември.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 09:45 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.