Щатският долар спада слабо спрямо еврото, британсксия паунд, швейцарския франк и повечето световни валути в понеделник, укрепвайки спрямо японската йена и някои стокови валути. Американската валута реагира слабо на решението на международната рейтингова агенция Moody's да промени перспективата на рейтинга на САЩ на "негативна" от "стабилна", отбелязва Trading Economics. Moody's посочва значителното увеличение на разходите за обслужване на държавния дълг на САЩ, както и нарастващата "политическа поляризация" в страната като фактори, допринасящи за влошаването на перспективата за рейтингите. В същото време агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг и рейтинга на приоритетния необезпечен дълг на САЩ на най-високо ниво - "Ааа".

Moody's препоръча, че "без ефективни мерки на фискалната политика за намаляване на държавните разходи или увеличаване на приходите" в среда с високи лихвени проценти очаква "фискалните дефицити на САЩ да останат много големи, значително отслабвайки достъпността на дълга (държавните облигации-бел. авт.)."

Що се отнася до данните от публикувания в петък индекс на потребителското настроение, изчисляван от Мичиганския университет, падна до шестмесечно дъно и беше значително под прогнозите.

Все пак доларът остава подкрепен от ястребови забележки на членове на борда на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната), като председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка "не е уверена", че е направила достатъчно, за да намали инфлацията. Инвеститорите сега очакват данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ, както и повече коментари от представители на Фед за допълнителни сигнали относно паричната политика на регулатора.

Съдейки по фючърсните котировки за нивото на базовата лихва, пазарът оценява шансовете за нейното повишение през декември на 9.1%, отбелязва Market Watch, позовавайки се на данни на CME Group.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.04%, а по-широкият индекс WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, спадна с 0.03 на сто*.

Еврото се повишава с 0.05% до 1.0692 долара в сравнение с 1.0686 долара в края на предишната сесия. Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.0683 долара.

Британският паунд също нараства спрямо щатския долар с 0.19% до 1.2251 долара спрямо 1.2227 долара в края на търговията в петък. В исторически план британският паунд достигна най-високата си стойност за всички времена от 2.86 долара през декември 1957 г.

Японската валута е сред малкото, към които американският долар се повишава в понеделник, с 0.11% до 151.69 йени за долар спрямо 151.52 йени в края на предходната сесия.

При нестабилен долар и стоковите валути са нестабилни. Котировките на австралийския и новозеландския долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, са на различни посоки. "Австралиецът" нараства с 0.26% до 0.6380 щатски долара, а "кивито" спада с 0.04% до 0.5891 американски долара.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, спадат съответно с 0.02% до 1.3802 канадски долара за един американски и с 0.07% до 11.1153 норвежки крони за един щатски долар.

На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да започне реалната търговия американският лек суров петрол (WTI) се понижава с 0.17% до 77.04 долара за барел, а на лондонската петролна борса (ICE Futures) широко търгуваният Brent спада също с 0.17% до 81.29 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:30 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.