Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ в понеделник се покачи над 5% годишно за първи път от 16 години. В сравнение с петък, доходността е нараснала с 9 базисни пункта (б.п.), достигайки 5.021%.

Миналата седмица доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ скочи с почти 30 базисни пункта, въпреки спада в петък, причинен от увеличеното търсене на активи-убежища на фона на ескалиращия конфликт в Близкия изток. Седмичният ръст на доходността на тези ценни книжа е най-високият от началото на април, уточнява Market Watch.

За отбелязване е, че доходността на облигациите се движи обратно пропорционално на лихвените проценти (цената им). Те се търгуват с отстъпка, когато лихвените проценти се покачват, и с по-висока доходност, когато лихвените проценти падат.

Спадът в стойността на държавните облигации на САЩ и съответно увеличението на тяхната доходност се улеснява от очакванията, че Федералният резерв на САЩ (Фед - централната банка на страната) ще запази основния лихвен процент на пиково ниво за дълго време, а Министерството на финансите на САЩ ще увеличи емисията държавни облигации за покриване на нарастващия бюджетен дефицит.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл, говорейки миналата седмица в Икономическия клуб на Ню Йорк, даде да се разбере, че не е изключена възможността за допълнително увеличение на основния лихвен процент на централната банка на САЩ.

Дефицитът на държавния бюджет на САЩ за фискалната 2023 година, която приключи на 30 септември, възлиза на 1.695 трилиона долара, което е увеличение с 320 милиарда долара (23%) в сравнение с предходната фискална година, съобщи Министерството на финансите на страната в петък. Както отбелязва финансовото ведомство, бюджетният дефицит на САЩ е бил по-голям от фискалната 2023 година само два пъти - през годините на ковид 2020 и 2021.

Доходността на 30-годишните държавни облигации на САЩ се увеличи с 9 базисни точки в понеделник, достигайки 5.183%.