Най-доброто начало за старт на годината за възвръщаемостта на облигациите е постигнато от безпрецедентния ръст на продажби на дългови книжа от правителства и компании по света за повече от половин трилион долара само за по-малко от три седмици. В този списък може да се добави и българското правителство, което емитират дълг от 1.5 млрд. евро тази седмица, обобщава агенция "Блумбърг", цитирана от цитирана от news.yahoo.com. 

От европейските банки до корпорации в Азия и развиващите се икономики, вкл. и в Европа, но по-малко, почти всеки ъгъл от пазарите на нови дългови емисии процъфтява, отчасти благодарение на ралито, при което глобалните облигации от всякакъв вид скочиха с 4.1% от началото на годината до 18 януари, което е исторически най-доброто представяне, откакто се отчитат такива данни от началото на 1999 година, допълва "Блумбърг".

Рекорден дълг от 586 млрд. долара

За по-малко от три седмици от годината глобалните емитенти са пласирали облигации на стойност рекордните 586 млрд. долара. Експертите отбелязват голямо търсене на облигации след ръста на доходността до върхове от 2008 г. миналата година.

Кредитополучателите, които искаха да наберат ново финансиране, след като бяха отхвърлени през по-голямата част от 2022 г., внезапно се срещнаха с инвеститори с видимо повишен апетит за риск към дългови книжа на фона на охлаждаща се инфлацията и очакване централните банки да спрат или да намалят най-суровото затягане на паричната политика за едно поколение. За мнозина активите с фиксиран доход изглеждат все по-привлекателни, особено като се има предвид, че перспективата за забавяне на световната икономика предлага потенциал за допълнителни печалби.

Ралито се очаква да продължи

"Ралито на пазара на облигации има потенциал да продължи, особено за облигациите с инвестиционен клас", каза Омар Слим, анализатор в базираната в Ню Йорк инвестицзионна компания PineBridge Investments. "Фундаментите на корпоративния сектор остават като цяло силни", добави той, като уточни, че "резкият обратен завой, който наблюдаваме в китайската политика, ще осигури така необходимия тласък на глобалния растеж, смекчавайки някои от рисковете за нововъзникващите пазари, като им осигурява допълнителна подкрепа."

Пазарът на облигации в САЩ с инвестиционни оценки през 2023 г. може да нарасне с около 10%, прогнозират анализатори от "Блумбърг" (Bloomberg Intelligence). Миналата година този сегмент отбеляза най-големия спад от половин век. Облигациите на развиващите се пазари ще добавят 8% тази година, инвестиционните облигации ще нараснат по-слабо, с до 4.5 на сто, прогнозират експерти, анкетирани от "Блумбърг".

Ръстът в глобалните продажби на облигации в началото на годината беше неравномерен. Емитирането на дълг в евро бие рекорди, като се покачва с около 39% в сравнение с година по-рано. Продажбите на облигации в долари вървят приблизително в съответствие със стабилното темпо от миналата година, показват данните, събрани от "Блумбърг".

3e-news.net

Това дава основание да се прецени, че

българското правителство е избрало много подходящ момент, за да пласира държавен дълг

от 10-годишни държавни облигации в размер на 1.5 млрд. евро. Както обяви на брифинг министърът на финансите Росица Велкова, постигнато е най-голямото инвеститорско търсене за единичен транш на външните пазари.

Записването на емисията е достигнало до 7,300 млрд. евро от 248 инвеститори. Освен това, постигнато е и най-голямото намаление на първоначално определения спред на суверенен дълг на страните от Централна и Източна Европа за 2023 г. "Тръгнахме от спред спрямо усреднения суап от 250 базисни пункта и успяхме да свалим спреда спрямо усреднения суап до 215 базисни пункта. Постигнатата доходност е 4.78 на сто, а годишният лихвен купон на емисията е 4.5 на сто", допълни още министър Велкова.

Тя уточни, че емисията е част от средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари на стойност 12 млрд. евро, но нова дъгова емисия на международните пазари няма да бъде пласирана, докато не бъде приет нов бюджет за 2023 година. Сега държавата функционира с удължен бюджет от 2022 година.