Служители на търговска банка са участвали в система за злоупотреба с кредити по COVID-програмата, обяви в студиото на "120 минути" по бТВ директорът на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

"При един мониторинг забелязахме, че има търговска банка, отпускала кредити COVID-програмата, има значително по-лоши параметри на портфейла. 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни, а при останалите банки са тези кредити са между 1 и 3%", разказа той.

"Портфейлът е бил 100 милиона. 35% от тези 100 милиона лева са с просрочване над 90 дни. Направихме проверка и установихме организирана система за злоупотреба с програмата. Фирми са били придобивани малко преди да отговарят на условията по COVID-програмата. Отпуска им се кредит. Парите не се използват по предназначение. Вместо да се покриват разходи като заплати и плащане на доставчици, трета фирма издава фактура за несвойствена дейност - доставка на зърно, примерно. Плащате и парите отиват в третата фирма. Често фирмата длъжник се продава на малоимотни лица след това", обясни Арабаджиев.

"Имаме основание да смятаме, че има недобра практика. Няма да платим гаранцията. Това категорично за мен е въпрос на служители, които не са добросъвестни. Минавало е през два клона на банката в София и през трима служители в тях. Малка е групата. Засякохме го навреме и нито един лев от гаранцията няма да бъде платен", подчерта той.

"Ще направим тези кредити не само да бъдат платени, а да бъдат извадени, така че Българската банка за развитие да не ги плаща. Времената, където някой заграбва ресурс, а ББР го плаща, приключиха", категоричен бе Арабаджиев.

Цанко Арабджиев пое управлението на държавната банка след скандала с отпуснатите милиони на определени компании

Преди година и половина от интервю в предаването "120 минути" стана публично известно, че Българската банка за развитие - държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми.

Оказа се, че само 8 от тези фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари. Една от фирмите беше получила кредит от 150 млн. лева, по - голямата част от които стана ясно, че банката няма да си получи обратно. Фирмата е свързана с Румен Гайтански-Вълка.

"Този кредит не е отпускан, за да бъде върнат. Фирмата е взета от нас. Назначили сме управител. По неволя се занимаваме с пътно поддържане. Прокуратурата прекрати производството. Обжалвахме пред по-висшата прокуратура, но и тя го прекрати. Написахме писмо до главния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов", обясни Арабаджиев.

"Нашата задача и мисия не е да даваме най-евтините лихви. Ние финансираме проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. Ако той има възможност да бъде финансиран от която и да е търговска банка, това е нещото, което трябва да направи. Ние финансираме бизнеси и проекти, които имат трудност. Това е рискова игра. Поемаме по-голям риск, но така осъществяваме насърчителната си роля", добави той.

"Интересът към нашите кредити се увеличава. Трансформацията ни е успешна. Банката е одобрила кредити за над 130 милиона лева. Пазар за нашите продукти има. Малките и средни предприятия нямат достъп до финансиране, противно на нагласите, и ние се опитваме да запълним този сегмент", подчерта Арабаджиев.

"Задачата ни беше освен трансформацията да се стабилизира финансово банката. През 2020 г. и 2021 г. загубите на банката бяха за 400 млн. лева. Това е колосална сума. За последните две години банката е на печалба. 2023 година ще завършим с 30 милиона. Съотношението между разходи и печалба е едно от най-добрите в банковата система", каза още той.