Deutsche bank е продължила с успешната си дейност и през второто тримесечие на текущата година и публикува най-добрите си междинни резултати от 2015 година, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В края на юни е отчетена печалба преди облагане с данъци от около 1,2 милиарда евро (1,38 милиарда долара), съобщи днес групата с централа във Франкфурт.

Изплащането на лихви по някои облигации предстои да бъде приспаднато от печалбата от 828 милиона евро след облагане с данъци, в резултат на което акционерите на Deutsche bank ще имат чиста печалба от 692 милиона евро.

Преди година най-голямата германска финансова институция бе с малка печалба преди изплащането на тези лихви, но след приспадането им, акционерите на Deutsche bank останаха на минус със 77 милиона евро в междинния финансов отчет.

"Печалбата ни от 1,2 милиарда евро през второто тримесечие показва, че сме на прав път за постигане на целта си за доходност на материалния капитал след облагане с данъци от 8 процента през идната година", каза главният изпълнителен директор на Deutsche bank Кристиан Зевинг.

Всички бизнес области станаха по-доходоносни, добави той.

Общите приходи на групата обаче са били малко под сумата от същото тримесечие на предходната година, на ниво около 6,24 милиарда евро.

Постановлението на Федералния върховен съд на Германия (BGH) за банковите такси също е сред факторите, които са оказали влияние, отбелязва ДПА.

Съдът постанови в края на април, че банките трябва да получат съгласието на клиентите, когато правят промени в общите срокове и условия.

Много клиенти на банките сега могат да подадат иск за частта от таксите, която са надплатили, и редица финансови институции вече връщат пари.

Тъй като преструктурирането на банката, включително съкращаването на хиляди работни места, напредва добре и икономическата среда се стабилизира, ръководството е все по-оптимистично настроено.

Съветът на директорите очаква леко по-високи постъпления за цялата година и по-малко резерви за кредитен риск, отколкото се прогнозираше предварително.