Ден преди намаляването на прага за кешовите плащания от 10 000 на 5000 лева, предвидено в данъчните закони, да бъде гледано в зала, идеята вече скара част от депутатите. От "Възраждане" и ГЕРБ-СДС са против предложението на Асен Василев, а от ДБ се обявиха за плавно намаляване.

"Предложеният пакет от Министерство на финансите и приет от Министерски съвет по данъчните закони са направени под предлог, че ще се изсветли икономиката и ще се повиши събираемостта. Повечето организации, които са изпратили становища по тези законопроекти, казват, че те ще увеличат единствено административната тежест за гражданите, бизнеса и приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват", коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов

Той отбеляза, че парламентарната му група не е подкрепила в ресорните комисии нито един от предложените проекти за промени в данъчните закони. Същото е и отношението ни към ограничаването прага на разплащанията в брой, допълни той.

Преди повече от 10 г. ГЕРБ въведе този праг за ограничаване на разплащанията в брой. Смятаме, че той изпълни и продължава да изпълнява своята функция и в тази връзка смятаме да не го подкрепим, подчерта Иванов. 

От "Възраждане" също са против намаляването на прага за плащанията в кеш. Според Цончо Ганев проблемите са няколко:  

"Като оставим настрана, че правителството и управляващата сглобка дойде в парламента и спечели изборите с обещанието, че няма да вдига данъци по никакъв повод, а въпреки това тези данъчни закони започват и свършват с вдигане на данъците както за корпоративни клиенти, така и за всеки един от нас като частни лица, стигаме до там, че вървим по пътя да ограничим кешовите плащания.

Липсва ясна и точна обосновка защо се прави и какви ще са ефектите. Успоредно с това върви процес за дигитални валути, за дигитализация. Това е, меко казано, опасно за нас като общество, защото с натискането на едно копче, когато нямате възможност за кешови плащания, всеки един може да бъде занулен, ако не е удобен на дадения управляващ".

Ганев посочи и че няма анализ по въпроса. "Всичко над пет хиляди трябва да минава по банка. Бизнесът и всеки един от нас, който ще трябва да прави такива плащания, ще плаща много по-високи такси за банките. Нека да е ясно. Това са косвени данъци, отново обаче ще бъдат прибирани като печалба от банките", посочи депутатът от "Възраждане". 

"Когато имат над 2 млрд. печалби банките, нека да не се учудват гражданите на Републиката откъде и как идват. Идват, защото управляващите работят за техните интереси и ни карат да плащаме и да минаваме всичко през банка. Заедно с това, че фирмите трябва да заложат вече почти задължително ползването на постерминали, отново такси за бизнеса, се оказва, че бизнесът ще плати високата цена управляващите, в лицето и на Асен Василев и министър-председателя, да могат да обясняват в Брюксел колко добри евроатлантици са и как са готови за еврозоната". 

Според него е неоснователен мотивът, че това ще доведе до изсветляване на бизнеса. "Кой нормален гражданин или коя нормална фирма, бизнес ще отиде и ще плати нещо за 10 хил. и няма да поиска касов бон или фактура, за да оправдае своя разход. Бизнесът ще бъде принуден да раздробява плащанията на няколко фактури, отново допълнителна административна тежест", посочи той. 

От "Възраждане" ще поискат в нашата Конституция да бъде направено какво е в Австрия - в Конституцията е записано, че се гарантира възможността да се плаща с хартиена валута.

Срещу предложението се обяви и коалиционният партньор на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Депутатът Мартин Димитров припомни, че ГЕРБ предлагали същото рязко намаляване на прага на кешови разплащания. "И тогава бяхме против, и десните икономисти бяхме против. Сега съм разговарял с Асен Василев, много преди днешните изказвания на колегата от "Възраждане" и съм говорил и пред вас, че ако трябва да има намаление на прага за кешови разплащания, той да бъде много по-плавен - не от 10 000 на 5000, а от 10 000 на 8 000. Това е едната алтернатива. Другата е въобще да не се променя", посочи Димитров.