Германската централна банка Bundesbank е свикала днес кризисния си екип, за да оцени евентуалните последици от фалита на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) за местния пазар, макар че в Европа не се предвиждат спешни действия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Индексът на европейските банки STOXX падна с 4,3%, след като загуби 3,78% в петък. Акциите на германската Commerzbank AG паднаха с цели 12%, на Credit Suisse Group AG с почти 11%, на Deutsche Bank - с 6,5%; книжата на кредитори във Великобритания, Италия и Испания също паднаха.

Кризисният екип на Bundesbank бе създаден по време на финансовата криза от 2008 г. и задачата му е да информира съвета на централната банка и да прави препоръки, но няма правомощия да взема решения.

Решенията за еврозоната се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния надзорен съвет (Single Supervisory Board) на Европейската централна банка (ЕЦБ) за големите.

Засега не се планира извънредна среща на съвета за надзор на банковия сектор, посочи източник на Ройтерс, макар колапсът на американската банка да доведе до срив в котировките на европейските банкови институции.

Според източника от надзорната структура засега не очакват преки последици от фалита на SVB за банките в еврозоната, освен ако кризата не се разпространи и до по-големи американски банки.

Европейската комисия посочи, че следи развитието на ситуацията.

SVB има много ограничено присъствие е ЕС и сме в контакт със съответните компетентни власти, отбеляза говорител на ЕК.

Германският регулаторен орган Бафин (BaFin) затвори днес германския клон на SVB, предаде ДПА.

Регулаторът посочи като причина "съществуващата опасност за изпълнението на задълженията към кредиторите". Въпреки това подчерта, че фалитът няма да окаже широки последици върху германския банков сектор.

SVB работи от 1983 г., а в Германия (базирана във Франкфурт) е активна от 30 май 2018 г., предоставяйки кредити за бизнеса. Според BaFin банката не е събирала депозити от клиенти в Германия, така че мораториумът няма да има последици за депозитното застраховане в Германия. Балансът на германското подразделение се е равнявал на 789,2 млн. евро, съгласно отчета му за 2022 година.