Британският паунд поевтиня заради повишената несигурност, свързана с  Брекзит и оставката на министърът Доминик Рааб. Паундът се понижи до нива от 1.2750 долара, след като стартира сесията, близо до психологическата граница от 1.30.

"Оставката на Рааб изпрати шокови вълни към пазара и е изненада за Тереза Мей", коментира Хамиш Мурес, валутен анализатор в OFX, цитиран от infostok.bg.

"Рааб беше смятан от мнозина, като ключов съюзник на Мей в преговорите по  Brexit. Оставката му на практика подчертава колко трудна е ситуацията за Тереза Май, като напълно е възможно скоро време да предстои и предизвикателство пред лидерството на британския министър-председател. Напълно е възможно да станем свидетели на по-нататъшно поевтиняване на британската валута", смята още Мурес.

"Паундът вече не се търгува на базата на очаквания за мек  или твърд ?,euprj, а въз основа на изключително високото ниво на несигурност, което заобикаля цялото излизане на страната от рамките на ЕС. Тази промяна в настроенията едва ли ще се промени скоро", допълва валутният експерт.

Малко след като Рааб подаде оставка, държавният секретар на труда и пенсиите - Естер Маквий също напусна. По-рано сутринта депутатът Шайлеш Вара също подаде оставката си.

Рааб, който отговаряше за преговорите с ЕС, е вторият министър, който се отказва. По-рано, това направи Дейвид Дейвис през юли.

"Днес аз подадох оставка. Не мога със съвест да подкрепя предложените условия от ЕС. Изпратих писмо до министъра, което обяснява причините ми да напусна и дълбокото ми уважение към нея", написа Рааб в социалната мрежа Twitter.

Сега Мей се изправя пред тежка битка, в която трябва да убеди мнозинството депутати да подкрепят раздялата с ЕС, която ще поддържа близки връзки между Обединеното кралство и Съюза. 

Тереза Мей обяви победа в сряда вечерта, като заяви, че министрите от кабинета й и партията подкрепят плана. Това инициира поскъпване на британската валута, само за да поевтинее още по-силно след това.

"Приемането на одобрения от кабинета проект е първата стъпка към сключването на сделка, но паундът трябваше да се търгува много по-високо, ако участниците на пазара вярваха, че сделката е гарантирана. Парламентарното гласуване ще се окаже много по-голямо предизвикателство през следващите седмици, а рискът Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение остава висок ", каза Хюсеин Сайед, главен пазарен стратег в FXTM.