Бразилия възнамерява да "демократизира" финансовия сектор чрез дерегулация на пазарите на капитала и на недвижимите имоти, както и на частните инвестиции за привличане на чуждестранен капитал. Това съобщи в интервю за в. "Файненшъл таймс" управителят на централната банка на Бразилия Роберто Кампус Нето.

"Трябва да се преобразим с помощта на частни пари", допълни централният банкер.

По думите му страната преживява трудни времена, но решението на проблема няма да стане с помощта на държавни средства. "Всички знаем, че това няма да работи", каза Роберто Кампус Нето.

Той подчерта, че страната ще се стреми към привличане на чуждестранни инвестиции по пътя на укрепването на доверието в чужбина.

"За наше съжаление световният икономически растеж не може да се нарече благоприятен и хората са склонни да избягват рискове", коментира управителят на Бразилската централна банка.

Световните финансови потоци, според оценката на Кампус Нето, са неустойчиви, тъй като има напрежение в търговските отношения, политическа поляризация и Брекзит.

Имайки предвид това, "ние отстраняваме бюрократичните пречки за откриване на сметки, финансиране на компания, създаване на нови финансови платформи", заяви той. Променихме правилата, за да се отнасяме към чуждестранния капитал по същия начин като към местния капитал, добави Роберто Кампус Нето, цитиран от ТАСС.