Британският премиер Борис Джонсън спечели важно гласуване в Камарата на общините. След оживени и разгорещени дебати депутатите все пак подкрепиха спорния му план за увеличаване на вноските за национално осигуряване, с което ще се финансира реформа в социалните грижи.

Равносметката от гласуването е 319 гласа "за" плановете на премиера и 248 "против". Това означава, че от април 2022 година вноската за национално осигуряване ще се увеличи с 1,25%, съобразно доходите.

Джонсън се надява с тази мярка, която междудругото е в нарушение на предизборните обещания на неговата Консервативна партия, да събира по 12 милиарда паунда в продължение на три години и по този начин да финансира националното здравеопазване, изпитващо сериозни проблеми с пандемията от Covid-19 и да осъществи реформа в сферата на социалните грижи.

Според Джонсън, това е единственият начин да се реши кризата с милионите в списъка на чакащи за лечение.

Имаше сериозна съпротива от опозицията и депутати на торите, че увеличаването на данъците отново ще бъде най-голямо бреме за по-младите и по-ниско платените и че това не е най-добрият начин за решаване на кризата, но в крайна сметка консерваторите, които имат мнозинство от 80 места в Камарата на общините, с малки изключения, подкрепиха премиера.