Българската банка за развитие (ББР) представи нов продукт за подпомагане на бизнеса при неочакваното повишаване на цените на електроенергията, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Банката дава възможност на фирмите, включени в програмата, да разсрочат плащанията си за четири последователни месеца по избор в рамките на тази година.

Размерът на финансирането ще се определя на база на нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г. като банката ще може да покрие до 75 процента от стойността на съответната фактура, каза изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Кредитът ще бъде връщан за 12 месеца. Минимумът за сметките за ток е те да са над 5% от оперативните разходи. От програмата не могат да се възползват търговците на ток или добиване на криптовалути.

ББР ще предоставя целево финансиране на микро, малки средни фирми от всички сектори на икономиката, които имат реална дейност и капиталът им да не с отрицателна стойност. Критерий за оборот на компанията няма. Обемът на програмата е 28 милиона лева.

Минималният размер на целевия кредит е 20 хиляди лева, а максималният - 200 хиляди лева, каза Лорер. Кредитите по програмата са необезпечени, подчерта той. Това не е единствената програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес. Подготвя се грантова програма за енергийна ефективност на стойност 140 милиона лева, каза още министър Лорер.

Системата за даване на златни паспорта за инвестиции у нас беше опорочена и затова се преустановява, каза още Лорер в отговор на журналистически въпрос.