Русия изпълнява обещанието на президента Владимир Путин да намали ролята на долара в международната търговия, докато се наблюдава засилване на напрежението между Вашингтон и Москва, пише Bloomberg.

Промяната е част от стратегия за "дедоларизация" на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към надвисналата заплаха от американски санкции. Но макар че централната банка успя да се освободи бързо от половината от доларовите си притежания миналата година, напредъкът в търговията е бавен заради вкорененото използване на щатската валута за много трансакции.

Делът на еврото в руския износ е нараснал за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута, сочат данни на централната банка. Общата европейска валута почти е изпреварила долара в търговията с Европейския съюз и Китай, а търговията в рубли с Индия се е увеличила. Делът на долара във вносните трансакции е останал непроменен на ниво от около една трета.

"Има силен стимул за промяна, не само за Русия, но и за търговските ѝ партньори", казва Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank в Москва. "Европейският съюз също сега е изправен пред натиск от САЩ в областта на търговията", който го кара да опитва да намали зависимостта си от долара, допълва той.

Още по темата

Златният залог на Путин му се отплаща

 

Желанието на Путин да се раздели с долара създава истинска златна треска

 

Путин иска да се откаже от долара, но вместо това изоставя еврото

 

 

Еврото е близо до това да замени долара като предпочитана валута за руския износ към ЕС, като делът му е нараснал до 42% през първото тримесечие спрямо 32% година по-рано.

Русия продължава да разчита на долара за над половината от ежегодната си търговия на стойност 687,5 млрд. долара, въпреки че под 5% от сделките са със САЩ. Една от причините за промяната е, че някои компании регистрират забавяния при една трета от международните плащания в долари, тъй като западните компании трябва да проверяват в САЩ дали трансакциите са разрешени, каза през декември миналата година руският финансов министър Антон Силуанов.

Делът на еврото е нараснал и в ежегодната търговия на Русия с Китай на стойност 108 млрд. долара, като е скочил с над една трета при износа през първото тримесечие спрямо почти нулев дял в началото на 2018 г. Промяната, която включва продажби на стоки и големи държавни договори, е ускорена от развитието на разплащателната инфраструктура на централната банка и други кредитори, казва икономистът София Донец от компанията Renaissance Capital в Москва.

Търговията в юани е трудна заради капиталови ограничения, които свиват достъпа на чужденци до китайски активи, казва Дмитрий Тимофеев, който ръководи отдела за санкции към финансовото министерство.

"Юанът не е напълно конвертируем, което означава, че не може да играе значителна роля в световната търговия", допълва Тимофеев.

Най-рязката промяна се вижда при търговията на Русия с Индия на стойност 11 млрд. долара. Рублата е съставлявала три четвърти от общия износ между двете икономики, след като те се договориха за нов разплащателен метод чрез националните им валути за сделки за милиарди долари в областта на отбраната.