През третото тримесечие на годината търговските банки в еврозоната неочаквано разхлабиха кредитните си стандарти и очакват те да останат непроменени през последните три месеца на годината, сочат резултати от редовно тримесечно проучване на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.

Това последно проучване може да облекчи опасенията сред членовете на ЕЦБ за намаляване на кредитирането от страна на търговските банки с оглед на икономическото забавяне в еврозоната.

Поради забавянето на икономическия растеж и опасенията от рецесия, ЕЦБ вече одобри на срещата си през септември обширни стимулиращи мерки, като се надява, че правейки кредитите още по-евтини, това може накара търговските банки да продължават да кредитират реалната икономика дори в период на анемичен растеж.

Кредитните стандарти, или вътрешните критерии на банките за одобряване отпускането на кредити, бяха облекчени през третото тримесечие, както по отношение на бизнес заемите, така и по отношение на ипотечните кредити. Това се различава от предходното проучване на ЕЦБ, в което очакванията на анкетираните 150 банки за кредитните стандарти през третото тримесечие бяха за тяхно запазване на същите нива.

Според последното редовно прочуване банковите кредитните стандарти за бизнеса и за жилищните заеми в еврозоната са отслабнали през третото тримесечие с 2% спрямо предходните три месеца въпреки очакванията, че ще останат на същите нива. През същия период има само слабо затягане на стандартите при отпускане на потребителски заеми за домакинствата в региона на единната валута.

По отношение на търсенето на кредити, банките наблюдават, че интересът към жилищни кредити продължава да нараства в резултат на ниските лихви и благоприятните перспективи на пазара на жилища. Нетното търсене на заеми от бизнеса пък поддържа същото ниво, а търсенето на потребителски кредит се покачва благодарение на факта, че потребителите харчат повече за стоки за дълготрайна употреба на фона на общото ниско ниво на лихвите, показва проучването на ЕЦБ.

"За четвъртото тримесечие на 2019 година банките очакват кредитните стандарти да останат като цяло непроменени при всички категории заеми", добави ЕЦБ.

Въпреки че банковите ръководители се оплакват често от отрицателните лихвени ставки на ЕЦБ като пречка за растежа на отпусканите кредити, последното проучване сред 144 банки показва, че отрицателната депозитната лихва (понижена от централната банка през септември до -0,5% от -0,4%) продължава да допринася за увеличаване на обема на кредитите и за намаляване на лихвените проценти за всички категории заеми.

Този четвъртък (24-ти октомври) ще се проведе последното редовно заседание на ЕЦБ начело с досегашния председател Марио Драги, като анализаторите и инвеститорите не очакват промяна на настоящата парична и лихвена политика.