На днешната дата църквата почита паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, а в народния календар празникът е известен като Никулден - един от най-големите български празници. Свети Никола, както е българското име на светеца освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Според легендата той бил лихвар, който помагал на бедните, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

По повод Деня на Банкера разказваме историята на едни от най-изтъкнатите банкери за времето си.

Иваница и Стефан Симеонови

са най-известните банкери в България след Освобождението. Те основават една от най-мощните банки у нас за времето си - Банка "Братя Симеонови", и са едни от най-богатите българи през 19-ти век.

През 1895 г. те финансират построяването на банка по проект на Негохос Бедросян, която остава една от архитектурните забележителности на Русе и до днес. След фалита на Банка "Братя Симеонови", сградата на ул. Александровска 4 е приютявала Популярната каса, а по-късно и Държавната Спестовна каса.

Сградата на банката на братя Симеонови е един от архитектурните шедьоври на Русе. Построена е през 1895 г. от младия архитект Нигохос Бедросян – великолепна 4-етажна трапецовидна сграда в необароков стил по протежението на днешните улици "Александровска" и "Добри Немиров". След фалита на банката на братя Симеонови сградата – и днес – все е дом на финансови институции.

Източник: стоп кадър БНТ

Иваница е роден около 1850 г., а Стефан през 1856 г. в Габрово, но живеят през ранните си години в Търново, а по-късно и в Русе. 

В Русе братята подхващат търговия, но и се включват в народоосвободителното дело - подпомагат преминаването на хъшовете през Дунава, в тесни контакти са с Баба Тонка и синовете й.

След Освобождението Иваница Симеонов става общински съветник, кмет на Русе, а по-късно и подпредседател на Народното събрание. Този пост, както и приятелството му със Стефан Стамболов, изиграва ключова роля в развитието на бизнеса на братята. Когато режимът на Стамболов е отстранен от княз Фердинанд и заменен от Народната партия на Константин Стоилов през 1894 г., успява да се сближи с новите управници.

Източник: стоп кадър БНТ

Докато Иваница гради политическа кариера, Стефан се занимава с бизнес.   След като завършва Търговската гимназия в Свищов, Стефан се жени за богата наследница и вече разполага с добър начален капитал за бизнес.

Източник: стоп кадър БНТ

Двамата изграждат банка "Братя Симеонови", която финансира различни държавни дела. Първата им доходна сделка е с плащанията по бюджета, които по това време със закон трябва да стават през БНБ, но братята успяват да заобиколят забраната.

Основно действащо лице като предприемач и банкер е Стефан Симеонов. Той взема на концесия строителството на жп линията София - Роман, започва още няколко железопътни отсечки - Русе - Търново - Трявна и Нова Загора - Септември. Тук обаче "сгазва лука", защото засяга интересите на мощни западни инвеститори. Северните железници се конкурират с южните - София - Пловдив, и подложено на натиск, правителството замразява строежа на трасето Нова Загора - Септември и банката фалира.

Братята са не само известни банкери, но и дарители.

Редовно купуват книги и ги даряват на русенските училища. В правилника на банката заляга задължението редовно да се отпускат средства за озеленяването на Русе и за представителното оформяне на кея, който започва от старата жп гара и свършва при Халите. С течение на времето, благодарение на братята, този район се оформя като втори център на града.

Братя Симеонови дават тон и на културния живот на Русе. Често плащат на известни фирми от Виена, които уреждат различни изложби в града - фармацевтични, модни, на цветя. Финансират и гостуването на различни на чуждестранни театрални и циркови трупи, както и на известни пианисти, цигулари и певци.

Откриват и издържат курсове по френски и немски език за всички свои служители с цел да се издигнат на по-високо културно и интелектуално ниво. На членовете на банката раздават 13-та заплата и безплатна храна, пращат децата им на летни лагери.

Братята помагат на Поборническо-опълченското дружество в Русе да започне кампания за набиране на средства за издигане на паметник на загиналите за свободата на България. Даряват 50 000 златни лева за кампанията и така става възможно построяването на Паметника на свободата в града.

Източник: стоп кадър БНТ

Източник: Областен съвет- Русе

Източник: 1333.БГ

 Източник: BgGlobal