Народното събрание започна работа по актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. След три часа дебати в 18 часа дискусията по обсъждането на държавния бюджет бе прехвърлена за петък. По-рано днес на първо четене минаха законопроектите за актуализация на бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова ви се плащат заплати, затова са ви избрали гражданите. Това каза пред депутатите министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев кой ще носи политическата отговорност за актуализацията на бюджета.

Преди дебатите по законопроекта Васиелв заяви, че Законът за промени в държавния бюджет за 2021 г. е балансиран и ще даде възможност да посрещнем задаващите се кризи без допълнително да поемаме дълг. 

Министърът отбеляза, че между двете четения ще предложи допълнителни средства за МВР и МО заради мигрантския натиск по границите.

Василев посочи, че по консолидираната фискална програма допълнителните приходи са малко над 2 млрд. лв. Той благодари на фирмите и работниците за това, че са успели да произведат повече и да платят повече данъци, което е дало възможност този приход да го има в една изключително тежка година.

В момента сме в състояние да посрещнем кризите без да увеличаваме дълга и да финансираме всички системи, които имат нужда, подчерта министърът, цитиран от БТА. Той спомена заложеното увеличение на пенсиите средно с 64 лв., допълнителна подкрепа за целеви помощи за отопление, допълнителна добавка за пенсионерите, които, въпреки увеличението, биха останали под линията на бедност, подкрепа на родители на деца до 14 години, ако се наложи затваряне на училища и детски градини. Напълно обезпечаваме здравната система с общо над 335 млн.лв., за да има пари за медиците на първа линия, за ваксини, лекарства и резерв за медикаменти за лечение на ковид. Освен тези разходи сме предвидили 133 млн.лв. допълнително за избори, изтъкна още Василев.

БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене, заяви  народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев.

Трансферът към общините е абсолютно необходим, каза Гечев. Според него няма нищо страшно в актуализацията, а въпросът е дали е достатъчна и дали достатъчно ефективно се използват средствата.

"В мотивите на правителството са изложени разбираеми причини и аргументи защо се налага актуализация. Почти няма страна в ЕС, която да не е предприела актуализация на бюджета. Даже и за предното управление беше трудно да се прогнозира как точно ще се развие COVID-19, какви ще бъдат ефектите върху икономиката и социалните дейности", заяви още проф. Румен Гечев.

По думите на депутата от БСП България е държавата в ЕС, която в най-малка степен подкрепя икономиката и своите граждани. Не отделяме достатъчно средства за публични инвестиции, е критиката на БСП. От левицата смятат, че с още около 150 млн.лв повече може да бъде постигната по-добра социална справедливост.

Според ПГ "Демократична България" посоките на промените са правилни, структурата изглежда логична и не създава впечатление за неефективно изразходване на средствата на данъкоплатците. Между двете четения ще предложим по-голяма прецизност за конкретното изразходване на средствата за таваните на разходите както и доколко те ще са обществено ефективни, каза Георги Ганев. Ще се опитаме и да насочим внимание към онези обществени области, където ще има най-голям ефект като стимулиране на ваксинацията, посочи той. Ще се опитаме да заложим основите на по-удачно бюджетиране в бъдеще, по-внимателно планиране, за да не се налага ревизия по средата на годината, заяви депутатът.

Внимание на факта, че в актуализацията на бюджета липсват допълнителни средства за общините, обърна и народният представител от ПГ на ДПС д-р Петър Чобанов.

"Разбира се, ние трябва да се съобразяваме с ограниченията, в които се намираме, че това е проект за актуализация на бюджета и тук трудно можем да правим подробни макроикономически анализи и фискални анализи от гледна точка на стабилността. Разбира се, с уговорката, че с този проект трябва да пазим тази стабилност. Разглеждаме актуализация, за която беше ясно, че ще бъде направена. Тя беше заложена още при приемането на бюджет 2021, както и се налага заради двата предизборни периода, които преживяхме до момента", заяви Чобанов.

Според него актуализацията има предизборен характер, но и на пръв поглед размита отговорност. По думите му актуализацията отваря "кутията на Пандора". "Актуализацията е рискован ход. Тя може да наруши фискалната стабилност", каза още Чобанов. 

"1,2 млрд. лв са разписани като меню в ресторант, а можем да не получим това, което сме поръчали. Въпросът е кой поръчва?", илюстрира образно тезата си Чобанов. Тези пари ще бъдат разпределяни отново с ПМС, а не с решение на НС, затова ДПС настоява разходите да бъдат записани като твърди суми в бюджетите на отделни ведомства, заяви той. Нямало и предвидени средства за сектор "Земеделие" в актуализирания бюджет.

Кой не внесе ПВУ всеки в тази зала вече знае, не задавайте този въпрос на служебния министър, обърна се Арман Бабикян от ПГ"Изправи се БГ!Ние идваме!" към Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Според Мария Капон актуализацията е "този скромен знак на разум, който дължим на българските граждани, за да им покажем защо сме тук". Ако нямаше актуализация, щяхме да оставим без ресурс страната в ковид вълната, без средства за укрепване на границата срещу мигрантския натиск, подчерта тя. Депутатката разкритикува пълната липса на мерки в актуализацията за сектор "Култура".

Във вторник 24 август Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на трите ключови законопроекта.

Какви са главните параметри на актуализацията

За подпомагане на бизнеса и програми за заетост са предвидени до 400,0 млн. лева.

Заради извънредната епидемична обстановка в страната в държавния бюджет е заложен допълнителен буфер от до 200,1 млн. лв. за здравеопазване.

Предлага се в бюджета да бъдат осигурени средства за произвеждане на изборите за президент през 2021 г.

Средства в размер до 100 млн. лв. са предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности. В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва.

По време на дебатите в ресорната комисия министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев каза, че с актуализацията на бюджета на държавата дефицитът му за тази година ще бъде сведен до 3,6 на сто от прогнозния БВП при заложен 3,9 на сто. Според министъра бюджетният дефицит за 2022 година ще бъде 3 процента от БВП, а през 2023 година - 2,3 на сто от БВП.

В проектобюджета за 2022 година се предвижда да има резерв 3,3 млрд. лева за допълнителни политики и непредвидени разходи, каза Асен Василев.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе да допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихските критерии за финансова стабилност на страната, каза още Асен Василев във връзка с бюджета за ДОО.

По проект консолидираният бюджет на ДОО по приходите и трансферите е на обща стойност 15,194 млрд. лева.