Федералната корпорация за застраховане на депозитите (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) на САЩ пое активите на Silicon Valley Bank, SVB днес, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това е най-големият банков фалит от краха на "Вашингтон мючуъл" (Washington Mutual) в разгара на финансовата криза от 2008 година.

FDIC нареди SVB да бъде затворена и пое всички депозити в банката. SVB имаше активи за 209 млрд. долара и 175,4 млрд. долара депозити към момента на фалита, посочва комисията в изявление. Засега не е известно колко от депозитите са над застрахования лимит от 250 000 долара.

SVB имаше големи инвестиции в технологичния сектор и има малка вероятност кризата да се разпространи в банковия сектор като цяло, предвид че големите банки имат достатъчно капитал, за да избегнат подобна ситуация, отбелязва АП.

Проблемите започнаха в сряда, когато SVB Financial Group - компанията майка на SVB, обяви спешната разпродажба на американски държавни облигации и ипотечни облигации на обща стойност 21 милиарда долара от портфейла на банката поради по-голямо от очакваното изтичане на клиентски средства от депозити. SVB загуби 1.8 милиарда долара при спешната продажба на ценни книжа, във връзка с което възнамерява да набере средства чрез предлагане на акции в размер на 2.25 милиарда долара.

Акциите на банката поевтиняха с 60 на сто вчера, а по време на предпазарната търговия днес книжата потънаха с нови 60 процента.

SVB Financial Group междувременно обяви, че търси инвеститор, който да я придобие, предаде CNBC, позовавайки се на свои източници.

По информация на CNBC в момента големи финансови институции разглеждат потенциална покупка на SVB, която финансира стартиращи компании от над 40 години, главно в Силициевата долина.