Финансовите министри на страните от еврозоната обмислят фундаментално преразглеждане на стратегията си за гръцката дългова криза, като решението идва на фона на засилването на натиска върху Италия заради високото ниво на дълга на страната, коментира в-к „Айриш таймс”, цитиран от "Фокус".
На среща в Брюксел в понеделник министрите ще обмислят дали да преразгледат германския план за замяна на облигации, според който гръцките инвеститори ще бъдат призовани да разменят сегашните си облигации за такива с по-дълъг срок на погасяване.
Планът беше изоставен преди седмици въз основа на факта, че ще донесе рейтинг, равнозначен на „банкрут” за гръцкия дълг, на което Европейската централна банка категорично се противопоставя.
Последното развитие е следствие на предупреждение, че алтернативният френски план, който предвижда револвиране на дълга с настъпващ падеж и е по-мек към инвеститорите, също ще доведе до рейтинг „банкрут”.
Вариантът за радикално решение, при което Гърция обявява частична или "избирателна" неплатежоспособност, според жаргона на финансистите, все повече се налага, твърдят дипломати в Брюксел.
Това би довело до значителна промяна в позицията на еврозоната, която досега изключваше каквато и да е неплатежоспособност на Гърция.
 Европейската централна банка се противопоставя, досега, на подобен вариант, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Според Financial Times, европейските лидери ще дискутират нова стратегия относно гръцката дългова криза на тяхна среща по-късно днес в Брюксел, като тази нова стратегия ще позволи на Гърция да обяви "неплатежоспособност" по някои от своите държавни дългови облигации. Целта на този нов план е да се редуцира общия дълг на Атина до по-стабилни и по-лесно обслужваеми дългови нива, уточнява Money.bg.
Американският в. "Уолстрийт джърнъл" пише, че дискусиите за кризата в Гърция са отбелязали фундаментален обрат през последните дни и че сега те са фокусирани върху възможностите за намаляване на нейния дълг.
В публикацията, цитирана от гръцкия в. "Етнос" и БТА, се посочва, че разговорите за гръцкия дълг са започнали преди две седмици, след като френските банки предложиха да бъдат насърчени частните кредитори да участват в новия спасителен пакет за Гърция през следващите три години.
 Сега вниманието било съсреточено върху начини, по които Гърция би могла да намали своя дълг от 350 млрд. евро, като се възползва от ниските цени на държавните й облигации.
Източник, близък до преговорите, заявил пред вестника, че усилията в момента са насочени главно към трансформиране на гръцкия дълг. "Уолстрийт джърнъл" цитира представители на ЕС, които заявили, че има известни индикации за постигане на консенсус между правителствата относно подхода за уреждане на гръцкия дълг. Очаква се преговорите по дълга да продължат до септември, казали същите представители пред американския вестник.