Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на дискусията "България - накъде след кризата", предаде БТА. Той посочи, че амбицията на правителството е в края на мандата в България да бъде една от най-бързо развиващите се икономики.
Министър Трайков припомни, че в краткосрочен план правителството залага на запазването на стабилността на валутния борд, активизирани са усилията към присъединяването на ERM2, социално-осигурителната тежест вече беше намалена с два пункта, а до края на мандата се предвижда с още три, запазена е една от най-ниските ставки на корпоративния данък, а ДДС не беше повишен.
До 2011 административната тежест трябва да бъде намалена с 25 %, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Администрацията почти навсякъде е с 15% по-малко, а нейната ефективност расте.
Имаме амбицията в края на мандата България да е една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС, каза Трайков. България стана част от формирането на най-мощния икономически блок в света.
Бюджет 2010 беше единственият възможен бюджет и в името на целите, заложени в него се наложи да пожертваме някои по-малко спешни мерки, насочени към активна подкрепа на икономиката.
С 3,8% се е увеличил експорта на страната ни през ноември 2009, спрямо същия период предходната година.
Министърът съобщи, че тази година по данни на редица анализатори България ще бъде на първо място в ЕС по преки чуждестранни инвестиции като процент от БВП. До края на февруари ще са готови текстове за промяна на закони, свързани с инвестициите, като преди това те ще бъдат обсъдени със заинтересовани организации, каза министър Трайков.
Той съобщи, че през последните месеци по оперативна програма "Конкурентоспособност" около 40 пъти се е увеличил размерът на изплатените средства от 100 000 евро на 9 млн.лева към началото на тази година. Трайков каза, че бизнесът тази година ще може да разчита на нови 460 млн.евро по оперативната програма. Една от процедурите, които ще бъдат открити по оперативната програма тази година е свързана с подпомагане на фирми, пострадали от кризата и сега се уточняват критериите.
Вече е анализирано въздействието върху бизнеса на 33 закона и до края на февруари, предстои приемането от МС на план за действие по промяна в тях и до края на година ще бъде подготвен подобен анализ и за други 20 закона, каза министърът. Той допълни, че 2012 г. административната тежест трябва да бъде намалена с 25 на сто.