В петък ще имам среща със Строителната камара и след първи декември ще започнем да плащаме забавените плащания към фирмите. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали застрашително не се бавят разплащания към фирми по различни проекти и това ще доведе до безработица,  каквото мнение изказа президентът Георги Първанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
"Всички суми ще бъдат платени януари – февруари следващата година. Там, където не можем, ще издадем писма до банките да отложат с известно време плащането на фирмите." , заяви той, имайки предвид вероятно разсрочване на кредити. 
 „Прием оценката и коментара, със забележката, че това е трябвало да се прави предишната година. Събираме всички възможни приходи, за да започнем разплащането”, каза той. Той каза, че това не е направено умишлено. „Бавене на плащане е да не си си платил почистването за ланския сняг”, каза премиерът. Нямаме намерение да забавяме плащанията за ДДС, категоричен бе още премиерът.
По различни оценки дължимите суми от хазната са около 1.5 млрд. лв., предимно неплатени доставки. Въпросът бе поставен за първи път на срещата на Симеон Дянков с Асоциацията на банките. Тогава банкерите се оплакаха, че задържането на плащания от хазната влошава финансовото състояние на техните клиенти.
По официални данни на МФ просрочените задължения на бюджета към 30 септември са 360.8 млн. лв., в т.ч. 149 млн. лв. на общините. Дори този сравнително малък размер на просрочия отбелязва ръст през последните месеци.

Наредиха да се бави данъчен кредит