Почти половината от нарастването на депозитите на граждани през второто тримесечие се формира от една кредитна институция - Първа инвестиционна банка. С най-големи ръстове по обеми в общи линии са институциите с най-активна рекламна политика и най-често обявяване на периодични промоционални кампании с по-високи лихвени нива. Шестнайсет от общо двайсет и деветте банки (клонът на румънската Банк Леум изтегля дейността си от България) в сектора отчитат намаление на депозитите от граждани. Това показват данните на БНБ за привлечените средства от банките към края на второто тримесечие на тази година. Общо депозитите на граждани в банковата система към края на юни 2009 г. са 22.9 млрд. лв., като за едно тримесечие увеличението е с близо 258 млн. лв., или с 1.1%.

Депозитите от граждани в Първа инвестиционна банка са се увеличили за едно тримесечие със 122.2 млн. лв., което е 47% от нарастването за цялата система, достигайки 2.153 млрд. лв. Банката има промоционални предложения за срочни тримесечни депозити с лихва от 9.75% в левове и евро. Другите банки в топ пет по увеличение на депозитите са Булбанк, Банка ДСК, Пощенска банка, Банка Пиреос и клонът на гръцката Алфа банк (виж таблицата). Интересен е случаят с Българо-американската кредитна банка, която се включи на по-късен етап в депозитната надпревара на пазара с по-атрактивни лихви и по-активна реклама. В резултат на това тя е успяла да промени свиването на депозитите си за първото тримесечие с 5%, на нарастване през второто тримесечие с 12%. Така депозитите от граждани в БАКБ достигат 33.2 млн. лв. Двуцифреният ръст се дължи на факта, че базата е доста по-ниска от тази при ПИБ например.

В топ десет по привлечени депозити от населението през това тримесечие има размяна на позициите на две банки - Пиреос изпреварва Алианц банк. Освен тази промяна сред десетте банки с най-голяма депозитна база половината отчитат намаление, като така се връща ситуацията от последното тримесечие на миналата година. Тогава системата претърпя отлив на депозанти и изтегляне на средства както от домакинствата, така и от фирмите и половината банки в топ 10 отчетоха намаление, а другата половина беше с минимални ръстове (между 0.6 и 2%). Сега ръстовете в топ 10 са между 1 и 6%. Но пък не се запазва обръщането на ръстовете в положителна посока от първото тримесечие на годината. Делът на депозитите в общо привлечените средства е 38.2%, като се увеличава спрямо предходните две тримесечие. Общото ниво на привлечените средства в банковата система е в размер на 60 млрд. лв. Нивото им е индикатор за запазено доверие от страна на клиентите на банките, посочват от БНБ.