Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2014 г. набра над 14 000 лв. в подкрепа на проекта на Българското нефрологично дружество (БНД) – „Скрининг на рискови групи за хронично бъбречно заболяване“.

Средствата бяха събрани от дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която за всяко дарение от свой служител добави по още 100 лв.

В периода 29 март - 28 април 2016 г. с дарените средства БНД ще осъществи скрининг на повече от 5000 души от Стара Загора и региона с цел установяване на бъбречна заболеваемост при здрави хора – възрастни и деца.

В съответствие с акцента на тазгодишния Световен бъбречен ден, който беше посветен на бъбречното здраве при децата, 2000 от изследваните ще бъдат на възраст под 18 г.

Желаещите ще бъдат консултирани и изследвани безплатно, и при установени отклонения ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания (други лабораторни показатели, образна, ултразвукова диагностика и пр.). В проекта ще участват и местни детски нефролози.

Стартът на кампанията бе обявен официално на 29 март в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД - Стара Загора от председателя на БНД проф. Емил Паскалев в присъствието на представители от Общината, проф. Борис Богов – зам. председател на БНД, проф. Мая Гълъбова – декан на Медицинския факултет към Тракийския университет - Стара Загора, проф. д-р Йовчо Йовчев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД - Стара Загора, представители на РЗОК, на служби по трудова медицина и медийни партньори.

Прегледите ще се провеждат в Университетската болница, на ет. 9, срещу Първа вътрешна клиника, Направление по Нефрология. Проф. Паскалев напомни на обществото, че тези заболявания са често срещани, нерядко водят до инвалидност и често настъпват без симптоми.

Според статистиката всеки 8-ми човек (12-13%) в България има хронично бъбречно заболяване.