Стачните действия засегнаха сферата на услугите в цялата страна. Фериботите, влаковете и градската железница в Атина не се движат, а общественият транспорт в столицата е засегнат сериозно. Няколко вътрешни полета бяха отменени, държавните училища са затворени, а болниците работата само със спешни екипи, съобщава БТА.

Работещите протестират срещу пенсионни реформи, искани от кредиторите в рамките на третото спасително споразумение. Пенсионната реформа заедно с още мерки, предвидени в бюджета за следващата година, ще бъдат гласувани в събота вечерта от парламента.

Около 15 хиляди души участваха в три отделни протестни демонстрации в централната част на Атина. Група от около 30 младежи са хвърляли коктейли "Молотов" срещу сгради по маршрута на едната от демонстрациите. При инцидентите са нанесени малки материални щети. Няма пострадали, отбелязва АП.

Ройтерс съобщава, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи, хвърляли от запалителните коктейли и камъни.

Стачката, организирана от двата най-големи синдиката в страната, които представляват 2,5 милиона работещи, е тест за лявото правителство в Гърция, коментира Ройтерс. Агенцията припомня, че мнозинството на премиера Алексис Ципрас в парламента намаля с трима депутати заради прокарването на исканите от кредиторите реформи.

Сега той трябва да търси опозицията, за да бъдат гласувани бъдещи реформи. Опозиционните партии засега обаче отказват да подкрепят тежката пенсионна реформа, която Гърция е обещала да прокара до декември.

Коалиционният кабинет на Ципрас, който спечели изборите през септември след напрегнат, но кратък осеммесечен първи мандат, е изправен пред нарастващи протести заради новото орязване на разходи и увеличаване на данъци. Ципрас и радикалната му лява партия СИРИЗА, както и коалиционните им партньори - националистите от "Независими гърци", първоначално водеха кампания срещу спасителните програми, и преди да спечелят изборите в началото на годината, гласуваха за отмяна на задълженията на Атина по програмите, припомня АП.

Премиерът обаче подписа през юли трети спасителен пакет, като заяви, че не е имал избор. Тригодишният план предвижда по-строги условия, включително реформа на пенсионната система, пазара на труда и изпълнението на амбициозна приватизационна програма.