"От години настоявам за по-добро управление на еврозоната с правителство, което да разполага със собствен бюджет и да бъде управлявано от нещо като министър на финансите на еврозоната, който, според мен, би могъл да бъде член на Европейската комисия", посочи Московиси, цитиран от АФП и БТА.

Той направи това изявление на пресконференция в Париж. Макрон призова вчера за силно "икономическо правителство" на еврозоната със свой собствен бюджет, изтъквайки, че запазването на единната европейска валута ще изисква финансови трансфери от най-силните държави.

В интервю за германския в. "Зюддойче цайтунг" Макрон посочи, че един комисар с широки правомощия трябва да оглави "икономическо правителство", което да може да осигурява финансови преводи за държавите в криза или да насърчава реформи. Страните, използващи еврото, трябва да заделят част от приходите си за неговия бюджет, твърди французинът. Германия, най-голямата икономика в Европа, е силно против създаване на "трансферен съюз".

Според Макрон обаче ако членките на еврозоната продължат да се противопоставят на "всякаква форма на финансов трансфер във валутния съюз, можем да забравим за еврото и еврозоната".