След края на срещата Варуфакис заяви, че неговото правителство вярва, че нещата не могат да продължат както преди, предизвиквайки европейските кредитори да облекчат товара на строги икономии на затъналата в дългове Гърция.

Говорейки пред журналисти извън централата на ЕЦБ във Франкфурт след края на срещата, той каза, че е заявил на президента на банката Марио Драги, че неговото правителство има непоколебима решителност, че нещата не могат да вървят по старому в Гърция.

В същото време новият премиер на Гърция Алексис Ципрас заяви в Брюксел че е оптимист за постигане на "взаимно приемливо споразумение и компромис за нашето общо бъдеще" с ЕС.

Гръцкият финансов министър отхвърли заплахите от еврозоната да спре финансирането за гръцкия банков сектор като "нелегитимни и опит за шантаж". Това съобщи британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Европейският съюз обвързва предоставянето на нови кредити за Атина с изпълнението на строги условия, но новото гръцко правителство отказва подобна помощна програма и предлага собствен план за преструктуриране на задълженията на страната по облигации, припомня ТАСС.

В същото време ЕЦБ също се противопоставя на ключов елемент от новия спасителен план, предложен от гръцкото правителство и това рискува да остави Атина без външно финансиране.

Новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис предложи на европейските власти да позволят на Атина да пласира краткосрочни съкровищни бонове за 10 млрд. евро и това да бъде използвано като "мостово финансиране" за Гърция в рамките на следващите три месеца, докато не бъде постигано споразумение с партньорите от еврозоната относно нов спасителен план за страната.

ЕЦБ обаче не е склонна да одобри тази продажба на нов гръцки краткосрочен дълг, пише "Файнешъл Таймс", цитиран от БНР.

Вестникът се позовава на две неназовани европейски длъжностни лица, според които Централната банка няма да се съгласи с молбата на Атина да се повиши тавана на емитираните краткосрочни съкровищни бонове от 15 млрд. евро на 25 млрд. евро.

Преди дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че иска да прекрати мисията на "тройката" за Гърция, с цел да се подновят преговорите с закъсалата страна.

Гръцкият план разчита изцяло на ЕЦБ, посочва друг официален представител от еврозоната и подчертава: ЕЦБ ще играе твърдо.

Без подобно краткосрочно финансиране Атина може да излезе от настоящата спасителна програма, чийто край на този етап е на 28-и февруари, без реален достъп до спешно финансиране за пръв път от началото на първия гръцки спасителен план, стартирал през май 2010-а година.

"Файнешъл Таймс" отбеляза, че тази твърда позиция на ЕЦБ може да повиши и без това сериозното напрежение между новото гръцко правителство и международни кредитори на Атина и посочва, че ако в скоро време не бъде намерено компромисно решение, Гърция може да изчерпи наличните парични средства в рамките на няколко седмици.

В същото време обаче стана ясно, че Гърция е стартирала преговори с Международния валутен фонд относно плановете на новото правителство да замени настоящите гръцки облигации с книжа, обвързани с номиналния икономически растеж. Новината съобщи гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианския вестник "Ла Република".

Варуфакис също така каза, че е оптимист, че гръцкият дългов проблем ще бъде разрешен и очаква да получи добра обратна връзка по време на среща с финансисти в Лондон в началото на следващата седмица (на 9-и февруари).

Гърция няма да иска икономическа помощ от Русия, заяви още гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис в интервю, публикувано на сайта на германското издание "Цайт", съобщи ТАСС.

Отговаряйки на въпрос ще иска ли Атина кредити от Руската федерация, финансовият министър отговори: "Това не се обсъжда. Ние никога няма да искаме от Москва финансова помощ".

На 29 януари министърът на финансите на Руската федерация Антон Силуанов в интервю за телевизионния канал Си Ен Би Си заяви, че Русия ще разгледа възможността за оказване на финансова помощ на Гърция, ако пристигне такова искане. Ние можем да си представим всяка ситуация, затова ако има такова искане към руското правителство, ние обезателно ще го разгледаме, но ще вземем под внимание всички фактори на нашите двустранни отношения с Гърция, това е всичко, което мога да кажа, отбеляза той.

АНКЕТА: Ще приеме ли Европа гръцкия план?