"Смятам, че са налице условия за намиране на допирна точка с европейските институции"
, посочи Ренци на съвместна пресконференция с Ципрас, цитиран от АФП и БТА.

Ще окажа силна подкрепа на премиера Ципрас, включително чрез двустранно сътрудничество и готовност за диалог, във всички европейски институции, добави той. Не обсъдихме задълбочено предложените от гръцкото правителство решения, които трябва да бъдат изложени пред европейските инстанции, уточни Ренци. Дискутирахме по принцип необходимостта да се спазват правилата и да се борим за Европа на растежа, добави той.

Според италианския премиер всички трябва да приемат резултата от изборите в Гърция като послание на надежда от цяло поколение, което настоява за повече внимание и интерес към онези, които понасят кризата. По думите му светът настоява Европа да инвестира в растеж, а не в строги икономии.

Ренци се пошегува, че след идването на власт на Ципрас самият той няма вече да бъде смятан за "левичар" в Брюксел.

Ципрас подчерта, че на Европа е нужна промяна. "Трябва да заменим страха и несигурността със социална сплотеност и растеж", каза той, допълвайки, че европейските граждани и кредиторите не бива да се боят от Гърция. Европа е съсипана от политиката на икономии. Не искаме нова пукнатина между Севера и Юга, заяви Ципрас, призовавайки за солидарност, полезна за всички, както за Севера, така и за Юга.

Италианският премиер подари вратовръзка на гръцкия си колега, който отказва да носи такава, докато страната му тъне в криза. Искаме да дадем едно рамо на Гърция, което не значи винаги да сме съгласни с нея. Убедени сме обаче, че Гърция ще излезе от кризата, заяви Ренци в края на пресконференцията. Когато това стане, ще бъда щастлив премиерът да носи италианска вратовръзка, добави той, поднасяйки я на Ципрас.

Обещавам да нося тази вратовръзка, когато Гърция намери осъществимо решение, каза Ципрас с усмивка, благодарейки за подаръка.