Изравняването на лихви в евро и лева все повече се превръща в политика на банковия сектор, покава месечният обзор на "Моите пари" за май.
Процесът започна първо при депозитите с близки нива на лихвите в двете валути и се пренесе впоследствие и при жилищните кредити. От началото на годината този процес обхвана все по-голям брой банки и през май средната цена на жилищен кредит в лева практически е колкото цената на такъв в евро. Вероятно тази тенденция ще се запази предвид почти еднаквата цена на привлечения ресурс от местния пазар. За пореден месец потребителските кредити изостават от тези процеси и активността на банките при тези продукти е изключително ниска.
Май бе сравнително спокоен относно предприети от банките корекции по срочни депозити. Едва 5 бяха банките, коригирали условията си по тези продукти. Корекциите и този път обаче се оказаха в посока надолу. И петте банки - Банка Пиреос България, ЦКБ, СИБанк, ТБ-Д, УниКредит Булбанк, влошиха офертите си. При потребителските кредити СИ Банк, ОББ и Банка ДСК обявиха промоции, а Райфайзенбанк понижи лихвата по част от заемите.
Отминалият месец бе под знака на вече обичайна ниска активност на банките в сегмента жилищни кредити. Новости предложиха две банки, както и станахме свидетели на удължаването на някои промоционални предложения. Банката предложила по-атрактивни условия през изминалия месец, беше Societe Generale Експресбанк. Бяха удължени промоциите на Райфайзенбанк , Пощенска банка и Емпорики банк.