След формирането на ново правителство в Гърция може да започнат преговори за промяна на условията за предоставяне на финансова помощ на страната. В Брюксел се опасяват, че Атина няма да се справи с поетите ангажименти за икономии, пише германското издание на вестник „Файненшъл таймс”, позовавайки се на източници от Брюксел и цитиран от агенция "Фокус".

Страните от еврозоната се подготвят за преговори с Гърция за смекчаване на условията в рамките на спасителната програма. Без значение какви политически сили ще влязат в правителството след парламентарните избори на 17 юни, новият кабинет ще настоява за преразглеждане на мерките за икономии.

Ако Еврогрупата реши, че Гърция при всички положения трябва да остане в еврозоната, то ще последват нови преговори. Международните кредитори на Гърция – Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ), се опасяват, че Атина скоро може да наруши поетите ангажименти.

Гърция не прилага меморандума, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от ДПА и БТА. Когато тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ отиде следващия път в Атина, ще констатира, че програмата на Гърция не се прилага, каза Шойбле пред депутатите от ХДС и ХСС. Министърът неведнъж е заявявал, че ако Гърция не спазва споразумението, трябва да напусне Еврозоната. В същото време той е и най-силната кандидатура за шеф на еврогрупата.

В същото време лидерът на гръцката лява радикална партия СИРИЗА Алексис
Ципрас обеща да извърши "мирна революция" в Гърция и да направи така, че програмата на МВФ и ЕС да "остане в историята" след парламентарните избори в неделя, предаде Франс прес. Програмата МВФ-ЕС "вече принадлежи на миналото и окончателно ще остане в историята в понеделник" след изборния ден, заяви Ципрас на пресконференция в Атина.