Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) понижи финансовата оценка на още 18 испански банки, след като снощи намали оценката на двете най големи, ББВА (BBVA) и Сантандер (Santander), а миналата седмица понижи рейтинга на Испания с три степени до ВВВ (лат. букви), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението е взето заради "възможността от още по-голямо влошаване на кредитните портфейли на някои банки, посочва Фич в комюнике.

Същевременно лихвите по 10-годишните испански облигации достигнаха максимални стойности от създаването на еврото, след като съмненията на пазарите за дълга на страната се засилиха въпреки обявения план за спасяване на банките за 100 млрд. евро, предаде Франс прес.

Към 15.10 часа българско време доходността по тези дългови книжа нарасна до 6,756 процента спрямо 6,487 процента снощи, като се доближи опасно до рисковия праг от 7%, при който управлението на дълга става изключително трудно. В тази ситуация Гърция, Ирландия и Португалия поискаха финансова помощ от Европейския съюз и от МВФ.

"Ситуацията в Испания е по-лоша, отколкото миналата седмица", изтъкна оператор, според когото обявения в събота план не е успокоил опасенията за ситуацията в страната.