Това коментираха експерти от ГЕРБ по повод предстоящата емисия на еврооблигации, цитирани от Дарик.
Вчера стана ясно, че фискален и платежен агент за новата емисия еврооблигации ще бъде Bank of New York Mellon. Това е банката, през която ще бъдат осъществени транзакциите по продажбата на дълга. Пак вчера Симеон Дянков потвърди, че България ще емитира 950 млн. евро облигации на европейските пазари. Парите са необходими за плащане на стара емисия от дълг, известна като "облигациите на Милен Велчев".

Поставеният в договора за емитирането на дълга таван от 10% е напълно нереалистичен и никога няма да стигнем такава цена, обясни финансовият министър Симеон Дянков в парламента. По думите му идеята е впоследствие да може да се договори значително по-ниска лихва. Вече има и индикации, че стойността й ще е доста под 10%, допълни министърът. Като цяло депутати и икономисти се обединяват около прогнозата, че лихвата ще е около 5% или малко по-ниска.

В парламента сините депутати изразиха подкрепа за емитирането на еврооблигации, като се аргументираха, че това ще спаси парите от Сребърния фонд. От управляващата партия забавиха законопроекта, който ще позволи до 30% от парите за пенсии да отиват за инвестиции в ДЦК. Според депутати от ГЕРБ, ако емисията е успешна и наберем достатъчно средства, парите от Сребърния фонд може и изобщо да не се пипат. Ако обаче са необходими допълнителни пари, законопроектът за фонда ще бъде подкрепен.

Професор съветва да не емитираме дълг