Американската фондова борса Насдак, специализирана в търговията с акции на високотехнологични компании, ще компенсира част от загубите на брокерските компании заради компютърния срив при първоначалното пускане на ценни книжа на социалната мрежа Фейсбук (Facebook), съобщи днес вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Търговията с акциите на Фейсбук започна на 18 май с блокиране за 25 минути заради технически проблеми, които, както Насдак съобщи, са били предизвикани от спекулативната треска при първичното публично предлагане. В резултат на това много от инвеститорите в продължение на над два часа не са знаели какъв е статутът на поръчките им за покупка и продажба на акции, а някои от тях след това са претърпели загуби.

Според изданието общите загуби на брокерите, включително големи компании като Найтс кепитъл (Knights Capital), Ситъдел (Citadel), търговските подразделения на банките Ю би ес (UBS) и Ситигруп (Citigroup), се оценяват на 100 милиона долара, а компенсационният фонд на борсата е около 13 милиона долара. Очаква се днес Насдак да информира Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) в какъв обем ще бъдат компенсациите.

По-рано федералният борсов регулатор започна собствено разследване защо Насдак въпреки проблемите не е отменила началото на търговията с акциите на социалната мрежа. Срещу борсата са внесени искове и от няколко индивидуални инвеститори.

Акциите на Фейскуб поевтиняха вчера за трети пореден ден, отбелязва Асошиейтед прес. Котировките се понижиха с 3,8 процента или 1,03 долара, като при закриването на търговията ценните книжа достигнаха стойност 25,87 долара. Това е с 32 процента по-малко от цената на първичното публично предлагане от 38 долара. Вчерашната цена при приключване на търговията е най-ниската досега, като през деня тя се понижи до 25,75 долара.