Три испански банки обмислят сливане – Иберкаха, Либербанк и Каха3. В отделни изявления банките съобщиха, че управителните им съвети ще се срещнат по-късно днес, за да гласуват за сливането, предава АФП, цитиран от "Фокус".

Ако се извърши, ходът ще е по време, в което испанското правителство принуждава банките да увеличат наличните пари за покриване на лоши заеми. Този месец консервативното правителство на испанския премиер Мариано Рахой инструктира испанските банки да заделят извънредни 30 милиарда евро през 2012 г. в случай, че свързани с имущество заеми тръгнат в лоша посока. Това е допълнителна сума към тази от 53,8 милиарда евро, изисквана според реформи от февруари.

Миналата седмица частично национализираната банка Банкиа (Bankia) поиска от държавата помощ от 19 милиарда евро. Тази сума се прибавя към 4,5 милиарда евро държавен заем, конвертиран на 9 май в държавно участие в банката. Общият спасителен план от 23,5 милиарда евро е исторически рекорд за спасяване на институция в испанския финансов сектор.

Днес стана ясно, че компанията майка на „Банкия” е претърпяла загуби в размер на 3,3 милиарда евро, предаде Ройтерс. След преразглеждане на финансовите си резултати компанията BFA е отчела загуби на стойност 3,3 милиарда евро вместо печалба от 41 милиона евро, както смяташе по-рано.