Испанската социалистическа работническа партия, основната опозиционна партия в страната, днес поиска католическата църква да плаща повече данъци, за да помогне в борбата с икономическата криза, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Църквата трябва да плаща данъци за недвижими имоти, които не са места за молитва като, например, катедралите, заяви лидерът на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба. Социалистите започват национална кампания, с която да накарат църквата да плаща данъци за недвижимите имоти като жилища, гаражи или земи. "Всеки трябва да направи усилие" в периода на икономическа криза, заяви представителят на социалистите Оскар Лопес.

В Испания кризата се увеличава. Акциите на четвъртата по големина испанска банка „Банкиа” претърпяха драстичен спад в вчера и се сринаха с 27%. Държавата ще спаси финансовата институция с близо 19 милиарда евро. Станаха по-силни спекулациите, че Испания ще има нужда от спасително европейско финансиране. Мадрид същевременно отрича. Испанското правителство се опита в понеделник да успокои пазарите. Испанският премиер Мариано Рахой даде уверение, че няма да има нужда от спасително европейско финансиране по време на пресконференция в Мадрид. Рахой подчерта, че Испания може да се справи сама с финансовите си проблеми.

Рахой обаче обвини партията на социалистите, че се насочва към второстепенни въпроси. Правителството "няма намерение" да променя споразумението, постигнато през 1979 г. с Ватикана, каза днес премиерът. Споразумението, заедно със съответното законодателство, освобождава католическата църква от данъци върху недвижимите имоти. Испанската католическа църква има около 100 000 недвижими имота, близо половината от които са религиозни сгради, според оценки на експерти.