Изказване на бившия премиер на Гърция Лукас Пападимос пред агенция Дау Джоунс Нюзуайър, което беше прието като потвърждение, че има подготовка за излизане на Гърция от еврозоната, предизвика смут на пазарите, съобщава гръцкото издание Ин нюз.
Днес курсът на еврото отбеляза понижение до нива 1.2617 спрямо долара, но по-късно възстанови позициите си на 1.2660.

В интервю за агенцията Пападимос заявява, че "въпреки че този сценарий е малко вероятно да се осъществи, не може да се изключи, че се правят подготовки да се спрат възможните последици от едно излизане на страната от еврозоната". Бившият премиер посочва, че "опасността Гърция да напусне зоната е реална и зависи от това доколко гръцкият народ ще подкрепя продължаването на прилагането на икономическата програма".

Интервюто беше публикувано около 22 ч. във вторник. Първоначално бяха пуснати само две изречения: "Бившият премиер на Гърция: Опасността Гърция да напусне еврозоната е реална" и "Бившият премиер на Гърция Пападимос: Обмисля се подготовка за излизане на Гърция от еврозоната", предаде БТА.
Според световните медии при пускането на тази информация индексът Дау Джоунс е паднал със 100 пункта. Нюз ин съобщава, че Пападимос е реагирал незабавно с изказване по американския телевизионен канал СиЕнБиСи (CNBC), за да уточни какво е искал да каже. Той е посочил, че няма конкретна информация за това дали страни или европейски институционални органи правят подготовки за възможно излизане на страната от еврозоната.

Пред СиЕнБиСи Пападимос отбелязва, че "не може да изключи вероятността" да има подготовка заради повишения страх, който съществува. Бившият премиер изразява убеждението си, че излизане на страната от еврозоната е "малко вероятно да се осъществи". Според него това е "нежелан сценарий".
Пазарите обаче изглежда не са убедени от уточненията на Пападимо
с, посочва Ин нюз. Както отбелязват анализатори на азиатските пазари еврото е на най-ниските си нива от последните 21 месеца. Тенденции към спад се бележат на повечето европейски борси, съобщава гръцкото издание.