Нашето избиране не означава, че ще излезем от еврозоната. Обратното, ние ще запазим еврото, каза Ципрас на съвместна пресконференция с отговорни представители на германската радикална левица. Не вярвам, че отхвърлянето на програмата с мерки за икономии би означавало излизане на страната от еврозоната, добави той.
Само преди дни гръцкият радикален лидер заплаши, че ако Гърция бъде извадена от Еврозоната, то тя ще преустанови плащанията към външните кредитори.

Гръцкият политик предупреди, че мерките за икономии, за които се застъпва германският канцлер Ангела Меркел, могат накрая да унищожат цялата еврозона, допълва Асошиейтед прес. По думите му, цитирани от АП, международните кредитори на Гърция трябва да признаят своите "грешки" и да променят курса, "за да избегнат катастрофа". Ние ще се опитаме да намерим общи решения на европейско ниво. Ние сме убедени, че ще постигнем това, каза той.

Ципрас изтъкна, че Европа носи отговорността да избегне нова трагедия и припомни Втората световна война. Надяваме се на много промени във френско-германската ос след избирането на президентския пост във Франция на социалиста Франсоа Оланд, добави Ципрас. Преди срещата на върха на ЕС в Брюксел в сряда лидерът на гръцката радикална левица отправи предупреждение в понеделник в Париж към европейските лидери начело с германския канцлер Ангела Меркел срещу всякаква намеса с цел договаряне на нов план с мерки за икономии.

В същото време лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос днес направи светкавично посещение в Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд, съобщават гръцките медии. Разговорът, продължил 40 минути, става ден преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Пред журналисти Венизелос заяви, че е в Париж не като председател на партия, а като "представител на гръцкия народ". Той поясни, че е информирал френския президент за всички аспекти и усилия, свързани с разрешаването на гръцката криза. От Париж Венизелос ще пристигне в Брюксел за участие в срещата на Европейската социалистическа партия. Пътуването на Венизелос до Париж става след като преди това Франсоа Оланд отказа да се срещне с лидера на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас с мотива, че съгласно протокола президентът на Франция се среща само с държавни ръководители.

Лидерът на СИРИЗА, която се ползва с подкрепа между 21 и 28 процента, според социологически проучвания преди изборите на 17 юни, потвърди, че целта му е да се сложи край на меморандума - плана с мерки за икономии за Гърция, договорен от предишните правителства с европейската тройка /ЕС, МВФ и Европейската централна банка/. Досега Франция и Германия поставят спазването на меморандума като условие за оставането на Гърция в еврозоната, отбелязва АФП. Ципрас предупреди, че настояването върху тези "грешни решения" може в крайна сметка да извади Гърция от 17-членната еврозона, което "би представлявало много по-голяма заплаха за еврото", допълва АП.

На въпрос дали се е опитал да се срещне с канцлера Меркел в Берлин, Ципрас каза, че е търсил контакт с целия германски политически спектър, но партията на Меркел Християндемократически съюз не е поискала да се срещне с него, съобщава Франс прес. Ципрас призова германците, както и всички европейци, да прекарат ваканцията си в Гърция, за да демонстрират солидарността си.