План "А" на Европейската централна банка (ЕЦБ) е оставането на Гърция в еврозоната и институцията работи само по този план, увери един от директорите й, Йорг Асмусен, цитиран от Франс прес и БТА. Запитан дали има план "Бе", Асмусен се пошегува, че ЕЦБ вече е била критикувана, че няма такъв план. "Но щом се заговори за план "Бе" или "Це", планът "А" вече няма никакви шансове да се реализира", изтъкна той.

На фона на все още напрегнатата политическа обстановка в Гърция преди изборите на 17 юни и все по-многобройните предположения за възможно излизане на страната от еврозоната, Асмусен зае същата позиция като президента на ЕЦБ Марио Драги миналата седмица. Драги изтъкна, че ЕЦБ не иска Гърция да излезе от еврозоната, но призна, че не банката решава това.

Освен това Асмусен днес изрази увереност, че гръцките банки имат достъп до достатъчно ликвидности в момента. Капитализацията им не е достатъчна, за да им се гарантира достъп до "нормално" финансиране от ЕЦБ, но те ползват спешни линии на финансиране и имат достъп до ликвидности, подчерта банкерът.

В същото време говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел отново категорично отрече твърденията, че тя е предложила да се организира референдум за еврозоната в Гърция, изтъквайки, че канцлерката не е склонна "да предоставя продукти за гръцката политическа кухня", предаде Франс прес. "Канцлерката не е предлагала референдум нито нещо, което да може да се интерпретира в този смисъл", посочи Георг Щрайтер, явно с досада, на редовната пресконференция на правителството. Той отбеляза, че по принцип Меркел е против такъв референдум.

Временното гръцко правителство в петък заяви, че Меркел е предложила такъв референдум в телефонен разговор с гръцкия президент Каролос Папуляс. Въпреки категоричното опровержение на канцлерката още същия ден, тази информация беше коментирана особено много в Гърция в събота и неделя. Германският седмичник "Шпигел" освен това уверява в днешния си брой, че Меркел действително е направила такова предложение. "Малко мирише на развален телефон", изтъкна говорителят.

Според в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", който не цитира източниците си - но Щрайтер препоръча на журналистите да го прочетат - Меркел и Папуляс били постигнали съгласие, че изборите на 17 юни ще бъдат "нещо като референдум" за оставането на страната в еврозоната. Смазващо мнозинство гърци искат страната да запази еврото, но много голям дял от тях отказват Атина да се подчинява на изискванията за реформи и строги икономии, поставени като условие за помощта от техните партньори.