Проблем с банковата система в България няма. Тя е стабилна и ще продължава да бъде такава. Това сочат данни от годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от агенция КРОСС.

Сега предстои период, в който се очаква съживяване на кредитирането, а те трябва за да компенсират лошите кредити, те ще имат проблем с капитализацията си", коментира Григор Сарийски, изготвил частта от доклада, свързана с финансовия сектор.

По думите му кризата е оказала положителен ефект върху кредитирането, като му е сложила спирачки. Когато говорим за банкова система, проблем хем има, хем няма, каза той.

В доклада се посочва още, че страната ни не е изправена пред опасността от голям бюджетен дефицит, но задържането на плащанията към бизнеса, съкращаването на инвестициите и отлагането на реформите в ключови сфери влошават бизнес средата у нас. Регистрираният спад през 2009 е 5,5%, възстановяването през 2010 е твърде слабо с едва 0,4% растеж. Растежът за 2011 е по-силно изразен - 1,7% в следствие на подобрената външна среда и бързото нарастване на износа. Нашата прогноза е за растеж от 1,3% през 2012 година, като очакваме подобрение през 2013 и 2014, заяви Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН. Догодина не е изключено да има ускорено нарастване на БВП до 2,7%, а през 2014 - до 4,2%.

В средносрочен план растежът ще бъде слаб, прогнозира още той. Според експертите България е сред страните-членки, където целият ефект на кризата се е пренесъл върху заетостта, без да се накърни производителността на труда. От втората половина на 2010 и цялата 2011 г. ръстът на производителността на труда надхвърля този на реалната работна заплата.