Германското правителство продължава да се противопоставя на идеята за съвместни облигации на еврозоната, въпреки намека на новия френски президент Франсоа Оланд, че този тип ценни книжа могат да бъдат използвани за финансиране на икономическия растеж, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Оланд се договори с германския канцлер Ангела Меркел да обсъдят предложения за създаване на икономически растеж и миналата седмица и посочи, че сред тези предложения може да бъде и емитирането на т. нар. еврооблигации. Германия обаче твърди, че подобни облигации ще отслабят натиска върху силно задлъжнелите страни да сложат в ред финансите си.

Заместник-министърът на финансите на Германия Щефен Кампетер заяви днес пред радио Дойчландфунк, че тези ценни книжа ще бъдат "рецепта в неподходящия момент с лоши странични ефекти".

На предстоящата тази седмица среща на лидерите от ЕС Франция ще окаже натиск върху Германия да подкрепи еврооблигациите в опит за овладяването на разширяващата се дългова криза, коментира днес в. „Айриш таймс”. На първата си европейска среща в Брюксел новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд ще поиска от германския канцлер Ангела Меркел да оттегли германското вето върху идеята за издаването на еврооблигации, пише изданието.

Предложението, което е подкрепяно и от Ирландия, е считано за възможен лек срещу дълговите проблеми, тъй като ще представлява обща гаранция за страните от еврозоната, когато някоя от тях реши да заеме средства от отворения пазар. Тези облигации ще намалят разходите по заемите на затруднените страни, но ще увеличи тези на силните икономики като Германия.