Това съобщи пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът бе на "тайно" посещение в Москва миналата седмица, където преговаря за цената на руския газ. От Газпром вече обявиха, че България получава 11% отстъпка по стария договор, който изтича в края на годината. При това посещение в Москва министър Добрев е поставил нашите условия по новия договор.

Заявихме нашите искания – да плащаме най-нисък процент, да имаме по-голяма възможност за местен добив, да сключим недългосрочен договор - средносрочен договор – 5-6 години, който да има възможност за удължаване, ако двете страни се споразумеят за това и да дава възможност след изтичането му България да търси други алтернативи, обяви Добрев. По думите му всички тези подробности по договора обаче тепърва предстоят да бъдат уточнявани.

Според министъра най-важният въпрос при преговорите е базовата цена на газа, която страната ни ще плаща. Делян Добрев отново подчерта, че новите договори, които ще бъдат сключени с „Газпром”, трябва да са без посредник. Според енергийния министър най-важното за страната ни е да се концентрира върху местния добив. Там е истината. Каквито и условия да договорим за доставка на газ, той пак ще е по-скъп от местния, подчерта Делян Добрев.

По темата с шистовия газ министърът бе категоричен, че има мораториум върху добива му и той е пределно ясен – ограничаваме и забраняваме проучването на шистов газ. Той ще остане в сила, докато хората не се убедят, че това е безопасна технология. Според министър Добрев, за да се направи референдум „за” или „против” добива на шистов газ, трябва добре да се познава въпроса, но ние самите не сме запознати.

Във връзка със забавеното калкуриране от страна на „Газпром” на договорената през март отстъпка от 11%, министърът заяви, че тя не е забравена. На срещата миналата седмица те потвърдиха, че отстъпката влиза в сила от 1 април, както се бяхме споразумели. В момента все още се разменя документация. Това, което съгласуваме сега, е пътната карта, според която ние ще вземем решение за „Южен поток”, съобщи министър Добрев и допълни, че България ускорява работата по проекта. Руската страна се надява да започне строителство декември в морската част на Черно море. Ако се забавим с процедурите, означава, че ще забавим целия проект. По думите му печалбата, която ще получава страната ни от преминаването на тръбите през наша територия, е много голяма. Това е проект, от който ще печелим, категоричен бе той. Именно затова подкрепяме всички проекти за газопроводи, които включват територията на България, подчерта Добрев.

Проектнатa компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй" е регистрирана преди около десетина дни. Тя е с 2 млн. лева първоначален капитал – разделена от 200 000 акции, 100% собственост на АЕЦ „Козлодуй”, каза още Добрев. Според него предишното правителство не е регистрирало такава компания, защото с привършването на нейния ресурс се изчерпва и проекта. Парите от капитала на тази компания трябва да се използват за социално-икономически и финансови анализи.