В България най-големият проблем на корпоративния сектор е, че банковото финансиране за бизнеса е на много високо ниво. Делът на корпоративното кредитиране е 44% от брутния вътрешен продукт на страната. Това посочи главният икономист на UniCredit Group Фабио Мучи на пресконференцията на банката на годишната среща на ЕБВР в Лондон, цитиран от Дарик.

Делът на кредитирането за бизнеса, като процент от БВП, е по-висок от средните нива за Централна и Източна Европа. Нивото на проникване на банковия сектор е много високо, което показва, че ливъриджът в корпоративния сектор е твърде голям. В същото време износът е засегнат от проблемите в Западна Европа, а икономиката на страната подобно на Румъния все още не може да реализира устойчиво възстановяване. Конюнктурата не се подобрява достатъчно бързо. Разбира се трябва да отчетем и динамиката на разполагаемите доходи в контекста на слабия икономически растеж. Всичко това се отразява на кредитирането за бизнеса, сочи доклада на главният икономист.

2012 г. ще е предизвикателна година за страни като България, както по отношение на корпоративното, така и по отношение на потребителското кредитиране. Възможно е ситуацията да се подобри, вероятно през втората половина на следващата година, счита Мучи.

От своя страна директорът на банковата група Джани Папа поясни, че трябва да се има в предвид, че цената на кредитирането не зависи изцяло от банките. Тук имат роля както регулациите така и цената на риска. Тоест динамиката на изменението на лихвите по заемите не може да бъде разглеждана единствено като следствие от политиката на банките. За да поевтинеят кредитите, трябва да има ясни признаци на подобрение на конюнктурата. От една страна цената на финансовия ресурс за банките трябва да намалее, а от друга да се понижи и цената на риска. Така че понижението на лихвите по кредитите е комплексен процес, каза банкерът.

Това, което е по-важно, според Папа, е, че кредитирането се измества към търговските сектори. Преди кризата в почти всички страни от Източна Европа банковите заеми бяха насочени основно към имотния сектор. Сега това променя и то за добро. Икономиката се нуждае от повече средства за отраслите, които подкрепят износа. И точно тук банките могат да помагат на икономиката. Трябват повече инвестиции в индустрията. Според Папа няма признаци за значително подобрение в имотния сектор, поне не и в следващите няколко години.